Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki problem z oświetleniem. Chciałbym osiągnąć efekt snopu światła. Chodzi o to żeby widać było snop światła wpadającego do pomieszczenie zamiast 'świetlistego placka' na powierzchni podłogi (i tu głownie chodzi mi o zwykłe światła, ale chciałbym też wiedzieć czy da się ustawić daylight system, żeby robił właśnie taki efekt). A drugi problem to taki, że jak umieszczam źródło światła w lampce to nie widać wogule, że to ona świeci (pomieszczenie i płaszczyzny na które pada światło rozjaśniają się ale nie da się stwierdzić skąd wydobywa się światło) i ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje i jak to zmienić.

Tak jak w temacie, używam 3ds 2010 i mentala

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 971
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

hm... mam taki problem z tym volume lightem, ponieważ wytwarza on u mnie jakby cień zamiast światła, znalazłem w necie, że to przez daylight system ale nie moge znaleźć rozwiązania problemu =\ Jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć co z tym zrobić to byłbym wdzięczny

Napisano

W mentalu uzywa sie do tego shader'a parti volume. I rzeczywiscie są problemy z tym przy daylight. Trzeba dodac ten shader w panelu mental'a w volume output [chyba]. Osobiscie nie polecam ,wiele parametrow dla których nie znalazlem dobrego opisu co tak naprawde kontroluja i ekstremalnie wydluza czas renderingu.

Pozdrawiam