Devgru Napisano 1 Sierpień 2010 Share Napisano 1 Sierpień 2010 Witam, dopiero zaczynam swoją pracę w 3ds maxie i mam następujący problem z modelowaniem. Przy próbie określenia jakiego kolwiek rzutu pomieszczenia czy budynku nie wiem jak używać narzędzia lini tak, żeby w trakcie rysowania nią określać jej wymiary. Naszukałem się tego, a stare przyzwyczajenia z autocada i jego narzędzi nie pomogło mi w tym ani trochę. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMic Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 hehe, bo to nie jest acad: ], szczerze mowiac nie wiem czy tu cos takiego jest jak kontrola wymiaru, ja jesli juz musze cos pilnowac to stosuje technike kamienia lupanego, czyli mam ref plane, ktoremu podaje wymiar jaki potrzebuje, i przykladam do modelu. byc moze jest jakas bardziej cywilizowana metoda, ale to tylko 3ds, nie wymagaj zbyt wiele: ] poza tym masz wspolzedne i teoretycznie za pomoca nich mozna cos kontrolowac. hehe, a najlepiej zaimportuj sobie dwg do maxow, bedzie najlatwiej : ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Możesz ogólnie podawać współrzędne punktów linii, jeśli pierwszy punkt ma współrzędne x,y,z, ściana ma mieć długość 300cm, to drugi punkt będzie miał x,y+300,z itp, ale najłatwiej mieć plan pomieszczenia w dwg, i przy użyciu snapa obrysować go splajnem w 3dsie. Pozdrawiam Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi