emilo114 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Witam. Przy tworzeniu podstawki do ramki (na zdjęcia) natknąłem się na problem z którym nie mogę sobie poradzić, otóż chodzi o to, że nie wiem jak stworzyć boxa we własnym kształcie. Myślałem, że wystarczy użyć do tego linii - a więc narysowałem kształt hm.. i tu utknąłem. Gdy do tej linii dodam extrude ściany powstaną tylko w górę lecz ja chciałbym mieć całego boxa. Zna ktoś jakiś sposób na to by takiego boxa o własnym kształcie (najlepiej z użyciem linii, bo owy kształt można narysować) stworzyć. Daję screena, bo czytając to można się trochę pogubić. http://i26.tinypic.com/3008tty.jpg I właśnie z tej linii chciałbym by powstał box, o takim samym lub chociaż podobnym kształcie, proszę o pomoc.
robertwitczak Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 na początku użyj opcji Extrude, żeby nadać grubość swojemu splin'owi, a następnie za pomocą funkcji Cap zamknij obie strony, aby powstała zamknięta przestrzeń. Nie wiem czy o to chodziło. Cieszę się jak mogłem pomóc chociaż trochę. powodzenia R.
emilo114 Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 Chyba nie o to, po prostu chciałbym mieć boxa o takim kształcie. Gdy nadaję obiektowi extrude a potem cap holes to powstaje jakiś dziwny kształt a nie ma żadnych opcji by móc tym manipulować.
Wray Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Spline musi być zamknięty. Daj Weld na wierzchołkach a potem dodaj modyfikator Extrude. Ewentualnie narysuj kształt od nowa tylko tym razem potwierdź, gdy zapyta "Close spline?".
emilo114 Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 Dzięki wielkie narysowanie kształtu od nowa i zamknięcie linii pomogło. Wcześniej rysowałem tylko połowę kształtu a drugą kopiowałem mirrorem i następnie tylko łączyłem.
Rekomendowane odpowiedzi