santo Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Witam Jestem świeży i nie ogarniam tego forum do końca, także proszę o wyrozumiałość... Mam następujący problem. Zaprojektowałem kawałek pokoju. Podłoga, ściany, szafka, regał, lampa, łóżko. Do tego światło Daylight (mr Sun i mr Sky), mr Sky portal przy oknie, wszystko przykryte, kamera skierowana w kąt. Problemem (po paru godzinach prób i szukania błędu) okazał się koc leżący na łóżku. Koc jest Clothem, na który nałożony jest modyfikator Hair and Fur (taki futerkowy kocyk). Pierwszy render trwał 15 godzin (moj komputer nie należy do najszybszych) i stwierdziłem, że obrazek wymaga kilku poprawek (m.in. zmniejszyłem glosiness w H&F, bo się koc świecił -.-). Od tamtej pory żaden render nie chce wystartować. Zmniejszałem dokładność renderu - bez skutku. Wyskakuje błąd, że albo "...unsaficient memory..." - to jestem w stanie zrozumieć, lub taki ot po prostu błąd i informuje mnie, że aplikacja zostanie zamknięta. Czasem w oknie renderu wyskakuje taki czarno-biały obraz. Jak przjedzie burza to wieczorkiem może wrzuce jakiegoś screena i dokończę moje wywody. Może ktoś coś kojarzy podobny problem, bo moze ja czegoś nie wiem na temat H&F w mentalrayu Pozdrawiam
santo Napisano 4 Sierpień 2010 Autor Napisano 4 Sierpień 2010 (edytowane) Poradziłem sobie. Rozwiązanie było nader trywialne -.- Wywaliłem cały koc i go zrobiłem już w scenie od zera. Po prostu. Eh... Edytowane 5 Sierpień 2010 przez santo
Rekomendowane odpowiedzi