1pudel Napisano 7 Sierpień 2010 Napisano 7 Sierpień 2010 Witam Mam problem z renderingiem rozdziałka 720x576 i pixel aspect ratio 1,42. Renderowany obraz zamiast przyjąć proporcje 16:9 pozostaje 4:3, a obraz zostaje rozciągnięty do góry. Jak zmusić maxa by poprawnie renderował 16:9??
mirach Napisano 7 Sierpień 2010 Napisano 7 Sierpień 2010 Ustawic mu rozdzielczosc odpowiednia? np 1920 x 1080 (nie pamietam nizszych rozdzialek 16:9) Edit: jesli koniecznie chcesz inne pixel aspect ratio, to sprawdz jak to potem przegladasz, niektore viewery maja z tym problem i wlasnie rozciagaja.
1pudel Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Napisano 10 Sierpień 2010 renderuje z par 1,42, AF tak samo jak 3DS źle wyświetla klatki, natomiast w Premierze wszystko gra, czyli jest tak jak mówisz Pozdrawiam
DaveBorck Napisano 10 Sierpień 2010 Napisano 10 Sierpień 2010 max renderuje dobrze, czyli 16x9 tylko potem w VBF pokazuje zawsze square pixel. Chodzi o to żeby po wciągnięciu materiału do innego programu np AE w panelu projects/ppm na klipie ustawić w interpret footage właściwą wartość czyli w twoim przypadku 1,42. jest tam lista z której wybierasz. Ważne jest też potem żeby wszystkie kompozycje które tworzysz, solidy adjustmenty etc, były w odpowiedniej rozdzielczości i proporcjach piksela (w tym przypadku znowu 1,42) Takie same zakładki z ustawieniami znajdują się w każdym sofcie do kompozytingu i montażu.
1pudel Napisano 12 Sierpień 2010 Autor Napisano 12 Sierpień 2010 we wszystlich programach mam ustawione 1,42 i tylko Premier wyświetla prawidłowo
DaveBorck Napisano 12 Sierpień 2010 Napisano 12 Sierpień 2010 i rozumiem ze masz włączone w afterze w kompozcji "toggle pixel aspect ratio correction"?
1pudel Napisano 15 Sierpień 2010 Autor Napisano 15 Sierpień 2010 heheheh jeszcze dużo nauki przede mną, nie miałem włączonej tej opcji
Rekomendowane odpowiedzi