Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z renderingiem rozdziałka 720x576 i pixel aspect ratio 1,42. Renderowany obraz zamiast przyjąć proporcje 16:9 pozostaje 4:3, a obraz zostaje rozciągnięty do góry. Jak zmusić maxa by poprawnie renderował 16:9??

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ustawic mu rozdzielczosc odpowiednia? np 1920 x 1080 (nie pamietam nizszych rozdzialek 16:9)

Edit: jesli koniecznie chcesz inne pixel aspect ratio, to sprawdz jak to potem przegladasz, niektore viewery maja z tym problem i wlasnie rozciagaja.

Napisano
  • Autor

renderuje z par 1,42, AF tak samo jak 3DS źle wyświetla klatki, natomiast w Premierze wszystko gra, czyli jest tak jak mówisz

Pozdrawiam

Napisano

max renderuje dobrze, czyli 16x9 tylko potem w VBF pokazuje zawsze square pixel. Chodzi o to żeby po wciągnięciu materiału do innego programu np AE w panelu projects/ppm na klipie ustawić w interpret footage właściwą wartość czyli w twoim przypadku 1,42. jest tam lista z której wybierasz.

Ważne jest też potem żeby wszystkie kompozycje które tworzysz, solidy adjustmenty etc, były w odpowiedniej rozdzielczości i proporcjach piksela (w tym przypadku znowu 1,42)

Takie same zakładki z ustawieniami znajdują się w każdym sofcie do kompozytingu i montażu.

Napisano
  • Autor

we wszystlich programach mam ustawione 1,42 i tylko Premier wyświetla prawidłowo

Napisano
  • Autor

heheheh jeszcze dużo nauki przede mną, nie miałem włączonej tej opcji