Napisano 9 Sierpień 201014 l Może zacznę od początku. Mam kartę dźwiękową ESI Juli@, która to karta pozwala na odczyt i zapis min. w 192khz/24-bit. Zatem zgrywam dźwięk z vinyli w w.w. parametrach poprzez Wavelaba 5.0 Potem dźwięk zapisuję do pliku wav. Podczas odtwarzania dźwięku w playerach obserwuję panel Juli (który mam w trayu). Mam tam coś takiego jak "Sample rate" ustawione na "auto" i wtedy sterownik karty pokazuje o jakich parametrach leci aktualnie dźwięk. W czym problem? Otóż gdy puszczam winampem sterownik pokazuje zgodnie z prawdą, a gdy np. Foobarem2000 to pokazuje 48khz. To nie wszystko. Chcę z tych plików wav zrobić autoring do DVD-A. Zrobiłem nawet testowo kompilację i puszczam przez PowerDVD 6.0, który to umożliwia już odtwarzanie DVD-Audio, a tu znów to samo w panelu. W jakim bym sample rate nie zrobił, zawsze mam w panelu 48khz, chyba ,że puszczam winampem. Mało tego: Sprawdziłem też jak reaguje panel/karta na dźwięk z plików flac 24/96 pobranych z sieci. Jest to samo (pokazuje 48khz). Pliki odtwarzane foobarem2000. I teraz myślę, co z tym fantem zrobić. Pobrałem nowszą wersję sterów do mojej karty. Jako, że dawno nie aktualizowałem, chyba coś źle zrobiłem, bo mam teraz dwa panele Julii. Instalowałem, uaktualniając z menedżera urządzeń i wskazując plik na dysku. Tyle, że mam w menadżerze dwie pozycje: Juli@ Audio oraz Juli@Controller. Najpierw uaktualniałem z pierwszej pozycji. Po aktualizacji i restarcie kompa panel nadal był w starej wersji. Uaktualniłem zatem z pozycji drugiej. Tu już zadziałało, bo mam wersję nowszą, ale są dwa jednakowe panele. Panel zachowuje się niestety tak samo jak w starej wersji. Co teraz powinienem zrobić? Mam dwa problemy: Jak uporządkować nowe sterowniki oraz jak poradzić sobie z przekłamywaniem panelu Julii. Z tego co widzę nie tyle jest to kwestia rozszerzenia, a raczej programu. Puszczając np. plik wav 192khz/24-bit przez PowerDVD panel pokazuje 44khz, a Winampem zgodnie z prawdą. Pytanie teraz, czy to jakiś błąd wizualny, czy karta robi downsampling i faktycznie puszcza w 44khz?. Mogę wyłączyć "auto" w panelu Julii i ustawić inny, dowolny sampling i audio jest odtwarzane prawidłowo, tylko, że jaki faktycznie dźwięk jest wtedy odtwarzany przez kartę? Autoring do DVD-Audio robiłem w Minnetonka Discwelder Chrome 2. Dodatkowym kłopotem jest też to, że Powerdvd przy otwieraniu DVD-A próbuje uaktualniać klucze CPPM, ale jak z tego wyjdę (błędne koło), to odtwarza. Swoją drogą, dziwne zachowanie, ale to osobna sprawa. Ktoś też miał podobny problem w sieci.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Autor Wolne dyskusje, rozumiem, jako dyskusje o wszystkim, nie tylko o 3D.
Napisano 9 Sierpień 201014 l bardziej mu chodziło to to, ze na innych forach mzoesz szybciej uzyskać odpowiedz. poza tym dzis wieczorem wszyscy na forum ćwiczą balet.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Zapytaj tutaj: http://www.dzwiek.org/forum.php Pod tym wględem dobre miejsce.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Autor Być może szybciej, ale trzeba się rejestrować, a to też nie raz trochę czasu potrafi zająć. Próbuję więc tam, gdzie już jestem. Jaki balet? P.S. Wiecie, że są fora stosujące okres karencji w pisaniu postów? Od rejestracji np. dopiero po 7dniach można pisać posty. Edytowane 9 Sierpień 201014 l przez krzysiek3
Napisano 9 Sierpień 201014 l P.S. Wiecie, że są fora stosujące okres karencji w pisaniu postów? Od rejestracji np. dopiero po 7dniach można pisać posty. A kto ci takich głupot naopowiadał?:)
Napisano 9 Sierpień 201014 l Autor To nie głupota tylko święta prawda. Właśnie zarejestrowałem się na takim forum. Ta rejestracja oczywiście na przyszłość, bo tematyka tam poruszana(audiofilska) jest mi bliska. W związku z obecnym problemem zarejestruję się jednak jeszcze gdzie indziej. Może tam co podałeś link.