Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, milo mi powitać wszystkich forumiwiczow.Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie usiłuje znaleźć sposób na wygenerowanie heightmap'y na podstawie już gotowego modelu terenu w 3D. Starałem się wygooglowac jakieś rozwiązanie lecz większość tematów dotyczy odwrotnego procesu (hmap->3d) który mnie nie interesuje. Ponieważ w modelingu 3D dopiero raczkuje wiec pomyślałem ze ktoś z większym bagażem doświadczenia byłby wstanie podsunąć mi jakieś rozwiązanie tego problemu.

Może to być dowolny konwerter pod WinXP/Vista/7 lub wtyczka do 3dmaxa, maya, lightwave'a lub innego dowolnego programu. Cokolwiek co pozwoli mi zapisać model 3d jako heightmape.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 952
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja bym poprostu nalozyl bialo-czarny gradient na obiekt, z mapowaniem z boku (mam nadzieje ze wiadomo co mam na mysli), a potem zrobil render z top view bez zadnych swiatel/cieni. Rzucil bym szybkim przykladem, ale jestem zapracowany :/

Napisano

mirach dzięki, naprowadziłeś mnie na właściwy tor ...troszkę się nagimnastykowałem z klikaniem, i trzeba było doczytać na necie parę rzeczy ale w efekcie końcowym wyszło wręcz idealnie :)

Napisano

milo mi to slyszec :) Ciesze sie tez ze ludzie ktorzy sami szukaja nie wymarli jeszcze :)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności