robertwitczak Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 mam pewne pytanie dotyczące renderownia. posiadam scene (pewny interior) i rzucilem na ta scene camerę vray'ową. Ustawiłem w dogodnym dla siebie miejscu, aby kadr był odpowiedni. I teraz rodzi sie moje pytanie, bo w moim kadrze mam za dużo podłogi, nie chce obniżać kamery, bo z kolei sufitu bede mial za duzo. czy da sie zrobic w 3ds max tak, zebym mogl renderować jakiś zaznaczony obszar. wpadłem na pomysł, aby po ostatecznym renderze uciąć tą podłoge, ale mam nadzieje, ze to nie jest jedyne rozwiązanie. z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi.
tweety Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 pod F10 (opcje renderingu) masz coś takiego jak Area to render: wybierz crop i dotnij sobie obszar renderingu do tego o chcesz mieć na renderze.
pixelvision Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Drugim rozwiązaniem jest zmiana rozdzielczości renderu na kwadrat lub prostokąt w pionie... Będziesz mieć i podłogę i sufit. Przy drugim rozwiązaniu problemem mogą być skróty perspektywiczne (ale niekiedy jest to atut...)...
Rekomendowane odpowiedzi