Napisano 10 Wrzesień 201014 l Hej, pierwszy post ;) Utworzylem kilkadziesiat pudelek (boxow) leżących w niewielkich odstepach od siebie. Kazdy z nich jest unikalny. Chialbym teraz zaznaczyc kilkanascie z nich i zmienic ich wysokosc, lecz po zaznaczeniu juz drugiego, znika pole "parameters" do zmiany ich wartosci.. Jesli pytanie jest banale to z gory przepraszam ale szukam juz kilka godzin i nie znalazlem odpowiedzi.
Napisano 10 Wrzesień 201014 l Witaj pytanie nie jest banalne, może jest prostszy sposób ale ja bym to zrobił tak: zaznacz jednego i skonwertuje go do "editable poly", potem dodaj do niego boxy które chcesz funkcją "attach".... teraz możesz złapać górne verteksy wszsytkich boxów i regulować ich wspólną wysokość (jesli chcesz być bardzo dokładny to zaznacz górne poligony i przy funkcje "extrude" bedziesz mógł określić wysokość sobie, zbędne krawędzie można usunąć)
Napisano 10 Wrzesień 201014 l Jeśli masz jakieś pojęcie o programowaniu, możesz to zrobić w maxscripcie (nie znam składni maxscripta, więc musiałbyś poszukać, jak to poprawnie zapisać). Zaznacz obiekty, które chcesz zmodyfikować i uruchom coś w tym stylu: for obj in selected { obj.height = obj.height + 10; } Ten kod powoduje (w zamierzeniu) zwiększenie wysokości każdego zaznaczonego obiektu o dziesięć jednostek.
Napisano 10 Wrzesień 201014 l znalazlem przy okazji kod ktory rozwiazuje za mnie cale zadanie : for obj in $ do ( randHeight = random X Y obj.height = randHeight ) gdzie X i Y to granice przedzialu z ktorego ma losowo dobierac wartosci. p.s 1 dzien z Maxem, a ja juz programuje ! ; )