Napisano 14 Wrzesień 201014 l Witam! Staram się wymodelować firankę czy tam zasłonę używając opcji CLOTH w 3ds max. Robię wszystko, tak jak w tym tutorialu: http://www.designnewz.com/tutorials/3d-studio-max-tutorials/modeling/realistic-curtain-p3 ...jednak kiedy rozpoczynam symulacje, mój obiekt firankowy znika już w drugiej klatce. Proszę o pomoc! :(
Napisano 14 Wrzesień 201014 l Ostatnio zdazylo mi sie modelowac firanki i jesli nie potrzebujesz symulowac to latwiej zrobic recznie. Nie wiem ja wyglada twoj mesh i ciezko jednoznacznie stwierdzic co jest przyczyna.
Napisano 14 Wrzesień 201014 l Autor Wiesz temu podałem link z tutorialem, robiłem identycznie, czyli z plane i tyle samo podziałów co w tutku... A ręcznie to za wolno :P
Napisano 14 Wrzesień 201014 l musisz unieruchomic vertexy na gorze firanki, utworz grupe vertexow w modyfkatorz cloth, zaznacz cala gorna linie vertexow i wybierz im akcje ktora zablokuje ich ruch, wtedy wiranka "zawisnie" na tych vertexach podczas symulacji jakies fantazyjne falbany mozesz uzyskac blokujac co ktorys vertex i dodatkowo np. upinajac firanke przy pomocy klamr, ktore "zagarna" firanke zbierajac ja np na boki (no chyba ze ma po prostu wisiec... to nic nie musisz upinac)
Napisano 14 Wrzesień 201014 l a jak już chcesz ślizgającą się firane po tym cylindrze to zmniejsz w Cloth Properties dla tego cylindra parametry w collision obj. , no i sprawdz ustawienia w Customize Unit Setup. Wybierz miary zgodne z Unit Setup i miarami z Cloth modifier.