Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, proszę żeby mi ktoś wytłumaczyć jak np: do światła "Omni" dodać cień, znaczy ogólnie wiem, jak ustawić cień, tylko chciał bym dodać cień "bez tła" tzn. bez żadnego obiektu, bo chcę dodać cień na film i nic nie może zasłaniać tła (filmu) da się jakoś wybrać pozycję cienia, bez dodawania innych obiektów ?

I jeszcze proszę o podanie jak zrobić jakiś prosty materiał żeby: szybko się renderowało, odbijało słońce, robiło cień.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 879
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na powierzchnię na którąma padać cien daj materiał matte/shadow

pozdro

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki ;)

Jeszcze małe pytanko, jak zrobić podobny materiał do plane (żeby nie zasłaniał tła), ale nie z cieniem, tylko z odbiciem napisu (lustro) (bez zasłaniania tła...) i jak zmniejszyć i zwiększyć odbicie, np: jak bym chciał żeby odbiło się tylko pół napisu...

No i jeszcze jak ktoś wie, to jak zamazać część napisu (nie zasłaniając tła[filmu]) domyślam się, że napis trzeba zasłonić po prostu "Plane'm" tylko jaki materiał, żeby nie zasłoniło mi tła (filmi) ;) ?

Napisano

Jeżeli w mental rayu to również matte/shodow/reflection. Odznaczasz cienie i zaznaczasz odbicia. I niezbyt rozumiem drugą część pytania. Chcesz zblurować czy zasłonic? Jeżeli zblurować to juz w postprodukcji np w Afterze a jeżeli zasłonić to znów matte/shadow ;)

pozdro