Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

LUDZIE HIFEE! Na bipeta nałożyłem MESHA jest good chciełem aby gostek spadł z helkoptera i jaja sie porobiły Mesh zostaje a bipet szaleje jakiś drgawek dostał (w cześniej zastosowałe RugDoll dla BIPETA) co ciekawsze w podglądzie Privew in window wszystko jest git. Pytanko czy to normalne 8-) jezeli tak to jak wyrenderować animke do awika???

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1 zasada - zostaw bip-a w spokoju - zadem mesh, nie bedziesz mial problemow, .... i wazny jest tez uklad modyfikatorow,, po reactorze lepiej zosytawisz siatke w spokoju- ZROBILEM TUTORIAL O TYM >>>> W KRUTCE NA MAX3d.pl !!!!!!!!!!

Napisano

NIe wiem czy zauwazyliscie ze skrypt rogdoll nie jest poprawnie zrobiony. W preview reactora biped po podpienciu do rogdolla zachowuje sie ok ale po przeliczeniu sceny juz nie jest tak fajnie. Przyjmijmy ze np. biped ma nam opasc z pewnej wysokosci na podloge. I tak w preview bedzie to wygladalo super a przy przeliczaniu sceny wpadnie nam po same jaja (doslownie:) w podloge. Ale wystarczy nieco zmienic rogdolla (dodac 2 rzeczy) i wszystko jest ok!!:)

Napisano

Ok wiec... chwile - startuje maxa i otwieram piwko:)Tak wiec tworzymy bipeda i uruchamiamy rog doll script. Tworzymy humanoida. Nastepnie tworzymy podloge z ktora ma nasz biped wchodzic w reakcje, oczywiscie nasza podloge wciagamy do rigid body collection. I wszystko jest ok kiedy ogladamy naszego bipeda w preview reactora, ale po przeliczeniu animacji okazuje sie ze nasz biped nie zatrzyma sie caly na podlodze tylko jego gorna czesc a od tylka w dol zapadnie sie w podlodze. Zeby tego uniknac musimy:

- dodac mu jeszcze jednego rogdolla w miejscu pelvisa; w parent wybieramy bip01 ktory to jest w srodku pelvisa a w child samego pelvisa.

- nastepnie w solver collection dodajemy naszego nowego rogdolla i...

- w rigid body collection dodajemy jeszcze bip01

to powinno wystarczyc; mam gotowa krotka animacje ktora pokazuje ze to dziala.Zabieralem sie do zmiany scryptu ale zabraklo czasu:)

Pozdrawiam i zycze milej zabawy:)