Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem, dostałem zadanie kupić nowy sprzęt do fotografowania biżuterii głównie srebrnej z bursztynem, stary zestaw to szkoda gadać, pielucha tetrowa z lampkami biurkowymi z wkręconymi fikuśnymi żarówkami i do tego kawał białej pleksi. Do tej pory się sprawdzało, bo zdjęcia leciały do katalogu produkcyjnego i czasem musiałem się postarać, bo zdjęcia wrzucane były w sieć, teraz mam wytyczne: "ma być ładniej, przestrzennie i bez szumów najlepiej", a aparat to cyfrówka, sony dsc-f828 http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.262-sony_cyber-shot_dsc-f828. I tutaj zaczyna się pytanko: co najlepiej zakupić, żeby cały plan był równomiernie oświetlony i jakością porównywalny do tych: http://www.yes.pl/bizuteria-autorska. Tak żebym to ja miał kontrolę nad cieniem, bo chwilowo jak zgaszę lampkę to mam na pleksi świecący placek a reszta jest szara bardzo. Jeśli chodzi o aparat to także czekam na pomoc i propozycje, a może ten co mam jeszcze da radę? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bierz namiot bezcieniowy, i jakąś lustrzankę (nawet najtańszą), obiektyw makro (może być m42) i dwie lampy błyskowe z trybem manualnym (albo jakieś światło ciągłe ale po taniości będzie też po jakości), dwie parasolki ( np. białą i srebrno-czarną ) i rolkę białego vinylu.

Jak nie będziesz szalał z aparatem to zmieścisz się w 2500zł.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za odzew. Jeśli to nie problem można jakieś przykłady? Gotowe zestawy np. jak to wszystko ustawić, to już w ogóle byłaby niesamowita pomoc.

Napisano

Mogę mówić tylko za system Pentaxa bo go znam :) ale są tu wyznawcy Canona/Nikona którzy chętnie mnie zaraz poprawią jaki to pentax jest słaby :D

No więc jak chcesz jechać po kosztach to kupujesz K10D ( używany do wyrwania w cenach 1-1.3kzł ) - matryca 10MPixeli spokojnie wystarczy nawet do sporych druków a K10 ma genialny zakres tonalny ( przydaje się BARDZO do dalszej obróbki ). Obiektyw od biedy może być nawet jakiś Helios (około50zł + 50zł przejściówka) albo systemowy Pentax SMC-M 50/4 za 300zł. Dwie lampy np.Metz 36 C-2 (około 300zł każda ) do tego kostka na gorącą stopkę i kable to koszt jakichś 200zł, namiot bezcieniowy jakieś 100zł, dwa statywy z głowicami i parasolką (zestawy "reporterskie" na allegro) to koszt 200zł, biały materiał możesz zrobić nawet z ceraty i zarzucić na krzesło :) plexi już masz to odpada ten koszt.

Jak nie chcesz jechać po kosztach to bierzesz np. K-7 (niecałe 4kzł) + pentax dfa 100/2.8 Macro za około 2kzł. Do tego dwie lampy

Pentax AF-540 FGZ po 1.9kzł każda, porządne statywy Manfroto do wszystkiego, stół bezcieniowy to jakieś 300zł i jesteś ustawiony :)

Edytowane przez Ex3

Napisano
  • Autor

Hej dzięki za pomoc , teraz może bardziej sprecyzuję, w grę wchodzi światło stałe bez fleszy najlepiej, czy tylko pentaxa proponujecie?