Skocz do zawartości

Zestaw pod 3D

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przepłacasz za pamięć. Weź 3x2gb, albo 6x2gb - lga1366 ma trzy kanały - warto je równomiernie zapełnić. Wybrałeś zewnętrzną nagrywarkę? No i nie masz zasilacza. W zestawie jest płyta za 1200 zł - zwiększająca znacznie e-penisa, ale jeśli nie będziesz się bawił w bicie rekordów OC, to raczej nie zauważysz różnicy wybierając coś za 800 :) - Asus, Gigabyte X58 powinny być w tej cenie.

Napisano
[...]W zestawie jest płyta za 1200 zł - zwiększająca znacznie e-penisa, ale jeśli nie będziesz się bawił w[...]

xD Rozwaliłeś mnie tym.

Tak jak wyżej kup ram w 3x2gb , chyba ze chcesz potem dołożyć jedną kostkę 4gb i więcej aby móc dopełnić do 24gb ale 12-16 to tez dużo więc nie musisz kupować kości koniecznie 4gb.

Napisano

Płytę główną wybrałem opierając się na tamtej stronie, ale skoro mówisz, że to dobre tylko dla szalonych overclockerów, to sobie odpuszczę.

Zewnętrzną nagrywarkę wybrałem przez przypadek. Nawet nie wiedziałem, że są takie ;p

Muszę czytać pełne nazwy zamiast "Asus bla bla bla bla -188 zł" ;p

Jak mocny zasilacz brać? Na razie wybrałem jakiś z "be quiet" w nazwie.

Konfiguracja v2:

85415453.jpg

Napisano

greets

wtrace swoje trzy grosze, plyta glowna to wazny element zestawu, gigabyta jakos w ogole bym nie polecal, natomiast asus ma problemy z pamiecia (sprawdz na stronie asusa czy te pamieci plyta obsluzy, oraz przyszlosciowo czy obsluzy 6x2) moim zdaniem ta plyta nie bedzie dobra, lepiej dolozyc ok. 200 do wersji deluxe v2 (sprawdzajac koniecznie pamieci ;) )

na twoim miejscu dokupilbym jeszcze wentylator na procka, nie wiem jaki ale za ok 200 na pewno cos dobrego dostaniesz, gdyz to grzech nie podkrecac tych procesorow...

i nie mowie o jakims hardkorze :) ale do 4GHz powinienes psokojnie dojsc, u mnie chodza tak dwa kompy i rendery sa szybsze o ok 30-50% w stosunku do niepodkreconych, takze wg mnie bardzo duzo.

Dodatkowo dodalbym jeszcze jeden dysk aby postawic system na raidzie, to wbrew pozorom tez sporo daje.

Zasilacz generalnie moze byc, ale wg mnie jest tak samo wazny jak plyta i procek, w koncu to on je zasila, wiec zmienilbym na troche lepszy, chociaz by Chieftec (CFT-600-14CS) 600W za ok 300PLN

no i to chyba tyle, aa jeszcze slowo apropos pamieci...z tymi asusami naprawde jest zonk, ja mialem problemy z 12GB ale kumplowi z 6gb pokazywala tylko 4gb :) ale jak juz zadziala to dziala bezproblemowo, czego nie moge niestety powiedziec o gigabycie, niby wszystko ok ale zaobserwowalem duzo wiekszy procent zwieszek na gigabycie ;)

aa i jak bedziesz podkrecal i w przyszlosci myslal o 12GB to wez pod uwage ze bedzie tam miedzy nimi ciasno i jakis nawiew na nie by sie przydal bo beda sie grzaly, ale to pewnie piesn przyszlosci

reasumujac

plyta - zmien na asus p6t deluxe v2

dokupic wentylator na procka (musisz spawdzic w testach co warto teraz kupic)

dolozyc jeden dysk (taki sam heh)

zasilac zmienic na troche lepszy (i nie chodzi tu o Waty)

o, i taka mam koncepcje ;)

mam nadzieje ze nie zamieszalem ;)

Napisano

Quadysz, czy mógłbyś powiedzieć co daje Raid 0 poza przyspieszeniem ladowania systemu i programów? Czy odzwierciedla sie to jakoś w pracy w 3d? Pytam bo obecnie mam samsunga F3 500gb, myśle nad dokupieniem dysku i zastanawiam się nad samsungiem 1TB albo drugim 500gb do Raid 0, tylko nie wiem co tak naprawde przez to zyskam.