Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć

Przerobiłem kurs Autcada 2008 3D, zacząłem w nim pracę i napotkałem parę problemów. Dlatego też zwracam się z pomocą do was.

1. Chciałbym podciągnąć te 2 vertexy które zaznaczyłem na czerwono do góry, obiekt został utworzony za pomocą funkcji LOFT i po jego zaznaczeniu pojawia się tylko jeden kwadracik niebieski (ten pod spodem) który służy mi jedynie do przesuwania całego obiektu. Czy Autocad 3D jest aż tak ograniczony że nie mogę modyfikować raz utworzonej bryły?

autocadtoask.th.jpg[/img]

2. Nawiązując do pierwszego pytania, niektóre obiekty po zaznaczeniu mają niebieskie vertexy na rogach które mogę przesuwać inne zaś nie. Od czego to zależy?

3. Chciałbym połączyć obiekt 1 z 2, są one w różnym położeniu względem osi X i Y. Próbowałem narysować polilinię i potem przekształcić ją w obiekt ale ta pozwala się rysować tylko w jednej płaszczyźnie. Loft też nie chce mi działać.

71310184.th.jpg[/img]

56017857.th.jpg[/img]

4. Chcąc użyć extrude zauważyłem że wzór musi być zamknięta polilinią. Do zamiany zwykłych liń na polilinię używam pedit. Niestety gdy chcę utworzyć polilinię z kształtem który zawiera element np półokręgu pedit już nie działa. Przerzucam się wówczas na opcję pblock. Niestety opcja to oprócz utworzonej polilini zostawia mi nałożone na nią linie z których została utworzona. Musze je wtedy za każdym razem usuwać co znacznie wydłuża pracę. Czy można to jakoś obejść lub użyć inną opcję?

ps. pblock nie działa w widoku trójwymiarowym?

5. Mam utworzony sześcian. Chciałbym na nim coś narysować a następnie wkleić dany wzór w sześcian i utworzyć jeden obiekt. Przenoszę się wiec na widok który pokazuje mi ścianę sześcianu która mnie interesuje. Zaczynam kreślić wzór, po czym po przełączeniu na widok 3D okazuje się że mój wzór znajduję się parę metrów za moim sześcianem (domyślam się że jest tam gdzieś domyślny UCS dla tego widoku). Co należy ustawić aby tworzone linie były przyciągane do przedniej ściany mojego sześcianu a nie do elementów które są daleko za nim?

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1. spróbuj kliknąć na krawędź pomiędzy tymi punktami z wciśniętym CTRL i po prostu dać move. jeśli z ctrl nie dziala wpisz SOLIDEDIT wybierz edge i to samo

2.zalezy to od tego w jaki sposób obiekt 3d był tworzony. jeśli zauważ ze z loftem jest inaczej, z booleanem, z extrudem też.

3. najprościej by było siatką ale nie wiem czy możesz to zrobić w swoim modelu

4.używaj Arc a nie spline i łącz poleceniem Join. możesz też wpisac Bonduary i kliknac w zamkniety obszar

5.Ucs - obiekt albo Imprint-em

jeśli to możliwe - przerzuć się na nowszego cada, znacznie usprawnili do 3d

pzdr.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności