Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Posługuje sie mental ray, mam takie pytanie: dodając światło target direct chciałabym uzyskać snop światła oświetlający kratownice przestrzenną. chodzi mi o nakładkę volume light ....po jej dodaniu renderuje mi się czarny snop światła..nie wiem jakie ustawienia zmienić by wszystko było ok.

Czy to ze w scenie mam także światło sunlight może mieć wpływ na nieprawidłowe renderowanie volume light?

Z góry dziekuje za odp :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do sunlight, hmm, trudno powiedzieć, le raczej chodzi o to, że snop światła jest ciemniejszy od światła słonecznego, a że robisz snop, to jest on... ciemny. Myśle że zwiększenie "mocy" reflektora powinno pomóc.

Napisano

A nie włączasz czasem daylight system? Bo ustawiłem na szybko scenę z sunlight i volume light na target light i wszystko działa:

testpgz.jpg

Jeżeli włączasz daylight system to prawdopodobnie włączasz też exposure control, a wtedy trzeba wszystkie nie-fizyczne światła wzmocnić (najłatwiej w exposure control wybrać unitless physical scale i wpisać +/- 80000)

Napisano

dziękuje za wskazówki :D udało się :) rotgut rzeczywiście używam daylight system , zawsze mi sie myli które to które i po podkręceniu physical scale wszystko super działa :) pozdrawiam serdecznie :)