Napisano 28 Listopad 201014 l Witam, potrzebuje wymodelować łepek śrubki do większego projektu. Będzie to w dość dużym przybliżeniu, dlatego chciałbym uwzględnić zaokrąglenie wszystkich krawędzi. Nie mam pojęcia jak zrobić siatkę, aby było dobrze. Załączam zdjęcie: jest to bryła obrotowa i niestety z wyciętym boolean'em fragmentem. Mi zależy natomiast aby zrobić to na zasadzie low poly + TurboSmooth (chciałbym aby te ostre krawędzie po boolean'nie były również zaokrąglone). Jak się zabrać za taki element?
Napisano 28 Listopad 201014 l Możesz zrobić nurbsem, możesz wyciąc booleanem i poprawić siatkę ręcznie, jeśli robisz na prostym obiekcie. możesz stworzyć odpowiedni obiekt do wycinania booleanem również. tak który będzie wycinał również miękkie krawędzie. Edit: lub zwykłym polymodelingiem Jak chcesz mogę Cie wytłumaczyć dokładniej jak takie zrobić. Edytowane 28 Listopad 201014 l przez Smoku
Napisano 28 Listopad 201014 l Autor No dokładnie o takie coś mi chodzi - właśnie polimodelingiem. Jeśli masz czas i chęci to byłbym bardzo wdzięczny za wytłumaczenie jak takie coś zrobić
Napisano 28 Listopad 201014 l Trochę przydługie ale krok po kroku. Tworzysz kulke z hemisphere na 0,5 i 18 segmentami na koniec sobie lekko przeskaluj w jednej osi żeby z powrotem nabrało okrągłego kształtu Nie jest to idealna metoda ale lepsza na pewno ni bool. :)
Napisano 28 Listopad 201014 l Autor dzięki bardzo - jest dużo lepsza niż bool :), ale... Tak zrobiłem i nie jest to w przekroju idealnie okrągłe:( Nie chodzi tu nawet o przekrój, ale jest w tej części bardziej wypłaszczone przez to cięcie na środku. Na moje potrzeby wystarczy, ale ma ktoś może inny pomysł jak taki łepek zrobić aby był idealnie zgodny z zamierzeniem? Edytowane 30 Listopad 201014 l przez klewer