Napisano 29 Listopad 201014 l Hej, potrzebuję zrobić w modo dość prostą, przynajmniej w maxie, rzecz, mianowicie ( w uproszczeniu :)) na jeden z poligonów boxa chcę nałożyć materiał cegła01. Następnie chciałbym skopiować ten materiał (tak aby zachować jego właściwości) nazwać go cegła02 i nałożyć na inny poligon tej samej bryły, w tym przypadku boxa, w taki sposób aby locator z cegła02 był niezależny od locatora z cegła01. Chodzi mi o to żeby dało się kontrolować rozłożenie tej samej textury na osobnych poligonach tego samego obiektu. Żeby np. cegła na poligonie A była gęściej rozłożona niż cegła na poligonie B. Czy da radę zrobić coś takiego za pomocą texture locatorów ? Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo :] edit. I jeszcze przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu: czy jest możliwość zaznaczenia poligonów po materiałach ? Czyli wybrać wszystkie poligony, które mają przypisane materiał aluminium na przykład. Edytowane 29 Listopad 201014 l przez żółty
Napisano 29 Listopad 201014 l Można. Nadaj obiektowi albo tym poligonom materiał. Wewnątrz niego stwórz dwie czy więcej grup do których wrzucisz tylko tekstury. Poniżej grup, materiał. Czyli -Mój materiał --Cegłowka 01(grupa) ---Tekstura Cegły01 --Cegłowka 02(grupa) ---Tekstura Cegły02 --Material Teraz tak. Zaznacz sobie te poligony na obiekcie, które chcesz mieć materiałem Cegłówka 01, prawoklik add to selection set, nazwij go np. Ce01. Zaznacz inne poly i znów add to selection set z inną nazwą. Teraz jak klikniesz sobie grupę "cegłowka 01" w properties będziesz mieć opcję do tej grupy Zmieniasz Polygon Tag Type na selection set i poniżej z listy wybierasz, którą selekcję ma ta grupa obsługiwać. Analogicznie z drugą grupą i kolejną i kolejną. Każda tekstura dodana ma własny locator więc po prostu chwytasz go w trybie item i suwasz jak chcesz.;) Co do zaznaczania poly po materiale to w zakładce statistics masz tam taką możliwość. uzu
Napisano 29 Listopad 201014 l Autor po raz kolejny mnie ratujesz i po raz kolejny leci rep :] dzięki bardzo, pozdrawiam edit. You must spread some Reputation around before giving it to uzumakishadow again - no niestety :D dostaniesz następnym razem