Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Z góry przepraszam, że tyle pytań zadaje, ale nie wszystko jest do znalezienia w sieci : P.

Otóż chciałem się dowiedzieć na czym polega mechanizm działania node'a. Dlaczego jest on szybszy od expression skoro, i to, i to, jak mi się zdaje, wykonuje działania w każdym framesie? Innymi słowy na czym polega ta cudowna różnica między tymi dwoma elementami?

W jakich przypadkach lepiej użyć Node'a, a w jakich Expression [to chyba poniekąd wyniknie samo z odpowiedzi na pierwsze pytanie :)]?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 822
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie zawsze Node będzie szybszy on expression. DOBRZE napisany node, będzie ZAWSZE szybszy od dobrze napisanego skryptu (expression). Chodzi o to że node, jest kompilowany - czyli mówi w języku Maya. Skrypty są tylko translatorami tego co chcemy od Mai żeby zrobiła. To tak jak byś gadał z kumplem po Polsku - rozumiecie się od razu - w tej sytuacji twój kumpel to Maya a ty to Node. A teraz gadasz z tym samym kumplem (Mayą) w innym języku, którego on nie rozumie - potrzebujesz do tego tłumacza i to jest Expression. Expression tłumaczy to co mówisz na język bezpośrednio rozumiany przez Mayę. Zawsze więcej czasu zejdzie gadanie przez tłumacza. Dlaczego więc 99,9% ludzi pisze expressions zamiast od razu Node? Napisanie Node z reguły jest dużo bardziej czasochłonne - prosta operacja jak `ls -sl` napisana w C++ i przekompilowana na Node wymaga zaimportowania kilku bibliotek, zdefiniowania wymaganych dla noda metod i funkcji i ogólnie wymaga sporej inwestycji czasu nie współniernego do korzyści z tego osiągniętej - czyli zysk z szybszej egzekucji kodu. ... Ogólnie chodzi o to - jak masz coś do zrobienia co nie robi Ci różnicy czy się będzie uruchamiało minutę czy dwie, to na 100% użyjesz MELa, a jak kluczową sprawą jest prędkość egzekucji to pewnie itak uzyjesz MEL'a :)) a jak już będziesz miał MEL'a w jednym paluszku to pewnie się skusisz na Node i Pluginy :)

Drugą poważną różnicą między expressions a Noda'mi jest to że nie wszystko Node'm zrobisz - czasami będziesz musiał go przerobić na Plugin. A expression generalnie zrobisz wszystko na wysokim poziomie. Nie zrobisz może zmian VTx Id, czy innych bardzo głęboko zaszytych zmian, ale w 98% generalnie expressions załątwią Ci wszystko czego potrzebujesz.

Napisano
  • Autor

wyczerpująco i jasno, dzięki. O to mi dokładnie chodziło : )