TAlGER Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Witam zaczynam pisać pracę dyplomową na temat bliżej nieokreślony :P hehe nie ogólnie mniej więcej będzie on brzmiał tak "Tworzenie reklamy (animacji) z wykorzystaniem różnych narzędzi (programów)" pierwsza prośba byłą by w pomocy sformułowania tematu co by dobrze brzmiał i był odpowiedni;) ogólnie chodzi o to, że stworzę reklamę przy użyciu różnych narzędzi i technik, będzie jakiś model czy dwa zrobione i z animowane w 3d będą jakieś efekty i elementy rodem z motion graphic (Adobe affter effects), oczywiście do tego dźwięk wiec obróbka w Soundbooth i montaż w Premier Pro, no i nie wiem czy coś jeszcze można by dodać. Prawdopodobnie można by to umieścić też w temacie typu "reklama tworzona przy pomocy 3d" albo coś podobnego, ale formułując temat tak jak za pierwszym razem napisałem mam większe pole do popisu jeżeli chodzi o samą formę pisaną (a z nią będą największe problemy, zawsze byłem bardziej praktyczny) a dzięki temu będę miał więcej tematów do pokrycia, prze co nie będę musiał się aż tak wgłębiać i opisywać jednego:P hehe - wiem wiem, leń, nieuk, idę na łatwiznę itd. itp. Drug spraw którą bym chciał was prosić/spytać to literatura... większość napisze z głowy albo ze stron internetowych- ale abstra***ąc od tego do jakich książek mam sięgać chodzę po empiku i necie i nie wiem , jakąś będę musiał znaleźć o historii reklamy i reklamy telewizyjnej, ale to powiedzmy pikuś bo to tam wstęp de fecto, potem biblia 3d max, jakąś tam może jeszcze, ale co dalej? no do after effecta i premier pro też znajdę? ale to jest obsługa a co więcej jakaś teoria animacji czy coś? w ogóle z jakiej korzystać i co opisywać (to wyszła chyba 3 prośba) poza częścią praktyczną/produkcyjną (jak to zrobiłem) ?? Dzięki z góry za wszelkie porady i pozdrawiam serdecznie :)
Hubi Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Heja. Ja pisałem podobną pracę (inżynierską), tytuł był prosty a za razem dawał szerokie pole "manewru" piśmienniczego :) Brzmiał on "Proces produkcji animowanego spotu reklamowego z wykorzystaniem technik komputerowych". A konsultowałeś tą sprawę z promotorem? Może on podpowie lub skonstruuje Ci temat. Jeżeli chodzi o literaturę to również miałem dość ubogą (promotor widział w tym problem ale jakoś przeszło). Ogólnie upchnąłem tam wszystko z czymkolwiek, kiedykolwiek, jakkolwiek miałem styczność z poruszanymi zagadnieniami w pracy. Znalazły się tam pozycje książkowe (biblia, czarna księga animatora + książki do używanego softu pobocznego jak np flash), źródła internetowe (artykuły - chyba nawet jakieś z max3d :), making ofy itp), oraz dokumentacje wykorzystanego oprogramowania (które są dosyć obszernym źródłem wiedzy). Oczywiście wszystko w odniesieniu do tekstu. Nie było tego dużo ale było już na czym oprzeć wiedzę. W pracy leciałem po prostu kolejnymi etapami tworzenia filmiku z wyjaśnieniem co i z czym się tam jje :) Jak zażyczy sobie Twój promotor to nie wiem :) Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Janek Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 Siema, Moja praca inż to było "Husarz - tworzenie postaci dla potrzeb produkcyjnych" - ja spędziłem setki godzin na tutorialach od digtal-tutors, gnomon workshop, linda i nie wiem co tam jeszcze aby sobie w bani wszystko poukładać(wymieniłem adresy do nich w źródłach oczywiście). I tak jakieś tutoriale robiłem równolegle do pracy 3d i do dokumentacji (pisalem) inne tutki oglądałem tylko do teorii - ogólnie byłem zdany sam na siebie we wszystkim. W źródłach wymieniłem jakieś książki bo tak wypada ale koniec końców to do nich nie zaglądałem.Tak na marginesie to samo stwierdzenie "3d" w temacie pracy rozszerz według mnie jej zakres bardzo.A tak poza tym to kolega Hubi prawdę mówi i ja się pod tym podpisuje.
Rekomendowane odpowiedzi