Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam w sumie banalne pytanie, ale odpowiedz całkowicie wyleciała mi z głowy.

Jak mogę przesuwać obiekty 3d w autocadzie żeby poruszały się tylko w płaszczyznie 2d.

Przykład mam taki:

Mam na rzucie zaznaczone gdzie ma stać obiekt(np. szafka), w chwili kiedy przesuwam obiekt na miejsce, snapując go do boku któregoś, obiekt ten przesuwa się na miesjsce, ale zamiast być nad siatką to jest pod siatką.

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bo jak używasz snapu to zawsze "łap" za punkty które mają się spotkać:

np. chcesz przesunąć szafkę, a nie masz, żadnego punktu odniesienia w postaci innej szafki do której chcesz ją dosunąć to narysuj sobie linię która się zaczyna tam gdzie masz wstawić szafkę.

Oczywiście pracuj na minimalnie dwóch rzutniach: rzut i np widok od frontu (frame view).

Korzystaj z przesunięcia 3d.

Nie zawsze potrzebne jest korzystanie z snapu, zwłaszcza, że meble muszą być minimalnie odsunięte od siebie i od ścian. (Żeby się nie zlewały ze liniami ścian.)

Kolejna rzecz, że gizmo w przesunięciu 3d pozwala zablokować jedną z osi i po niej przesuwać.

Napisano

1 sposób: podczas przesuwania jak snapujesz do drugiego obiektu, wciśnij Shift+RMB , otworzy się menu a z niego wybierasz Point Filter i oś - po której snap ma działać.

2 przesuwając komendą 3dMove - pojawiają się osie - klikasz na oś która ma być użyta i snapujesz dalej normalnie

pzdr

Napisano
  • Autor

ok mam kolejny problem z Autocadem.

Na rzutach pojawiają mi się krzyżyki od krawędzi bloków. Wygląda to tak jak poniżej.

bladwautocadzie.jpg

Wielkość krzyżyka zależy od wielkości zooma.

Napisano

Czy tylko ja uważam że modelowanie 3d w cadzie to porażka ? już skeczap jest lepszy do snapów skalowania w płaszczyznach i precyzyjnego i szybkiego 3d move. Macie jakieś sposoby by to ogarnąć ?

Napisano

przesuwanie obiektów tylko w jednej płaszczyźnie I obracanie wokół dowolnej osi, snapowanie. Nawet w skeczapie da się tworzyć dokładniejsze modele. Robię sobie robię model budynku i naraz na maksymalnym przybliżeniu okazuje się że wszystko się rozłazi. Dzwine jak na wektorowe środowisko

Edytowane przez Black

Napisano

"wszystko się rozłazi" to wina karty, sprawdź czy pod twojego cada i windowsa są certyfikowane sterowniki autodesku, jeżeli nie to wyłącz w opcjach akcelerację, powinno trochę pomóc. Reszty pytań niestety nie rozumiem, zbyt ogólne masz problemy :)

Snap w autocadzie jest ideałem. Przesuwanie to Move, obracanie wg. dowolnej osi to 3drotate, ale to podstawowe komendy więc nie rozumiem problemu.

sketchap ma mniejsza dokładność.

Napisano
  Black napisał:
Czy tylko ja uważam że modelowanie 3d w cadzie to porażka ? już skeczap jest lepszy do snapów skalowania w płaszczyznach i precyzyjnego i szybkiego 3d move. Macie jakieś sposoby by to ogarnąć ?

No mnie się też wydaje, że do precyzyjnego modelowania 3d to jest Inventor,

Solidworks, Catia itp. itd... :)

I ciągle nie mogę zrozumieć jak taki AutoCAD może być nadal używany...

....ale niech tam sobie każdy robi jak lubi :)

pozdrawiam,

Mariusz

Napisano

Wcześniej porównanie do sketchupa teraz do catia. Modelu mieszkaniówki raczej w catia nie zrobisz, chyba że lubisz. Worda do acrobata tez podobny :)

Napisano
  peter_muler napisał:
Wcześniej porównanie do sketchupa teraz do catia. Modelu mieszkaniówki raczej w catia nie zrobisz, chyba że lubisz. Worda do acrobata tez podobny :)

No - nie moja branża - się nie znam :)

W mechanice itp. do AutoCAD'a w życiu nie wrócę bo to już całkiem

poronione IMHO :) a domek to pewnie robiłbym w jakimś Revicie :)

pozdrawiam,

Mariusz.

Napisano

@Black - to jak zrobisz max przybliżenie, to zrób REGEN potem

w ACadzie snapy są idealne, precyzja modelowania swietna tylko trzeba sie nauczyc przyzwyczaić ...

ale jesli się chce potem model jakoś zmieniać, edytować - tutaj zaczyna się tragedia

Napisano

Witam,

Pozwolicie że wtrącę i swoje dwa grosze:

W cadzie rysuję od dobrych 8lat i uważam że modelowanie 3d jest znośne i dokładne pod warunkiem że ktoś zaczynał właśnie od cada , a nie np. od 3d strudio.

Pytanie mietafix z pierwszego postu:

odpalasz opcie programu(polecenie param , lub options w en) w zakładce "pomoce rysunkowe" zaznaczasz "Zastąp wartość z bieżącym poziomem" i teraz przesuwasz tylko po płaszczyźnie x-y . Wartość z pozostaje niezmieniona.

Czysty cad stanowi w zasadzie platformę do nakładek i w zasadzie te nakładki stanowią siłę cada. Czysty cad to cyfrowa deska kreślarska.

Pozdrawiam