b4rt Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) Witam serdecznie, robię wizualizację wnętrza, jest to moja pierwsza wizka w vray'u, mam kilka problemów z którymi nie mogę sobie poradzić, żeby było łatwiej wypiszę w punktach. Do oświetlenia sceny używam vray light plane w oknie i vray sun. Do vray sun oraz envirompment wrzuciłem mapę vraysky. Renderer ustawiłem wg tego tutoriala: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=30989 z wyjątkiem adaptive qmc(nie mam tej opcji mam za to adaptive DMC oraz w primary bounces irradiance map ponieważ nie mam qasi-monte carlo (to wg tego tutoriala: http://klodzio.w.interii.pl/tutorial1.html używam standardowej kamery maxa target. teraz problemy: 1. Kolor bleeding: chciałem zrobić białe, jasne ściany ale zabarwiają się one pod wpływem słońca na niebiesko, bardzo mocno, ten sam problem miałem kiedy używałem tylko światła plane. Wcześniej pomieszenie miało mieć inny kolor ścian, w jednej ze ścian była wnęka i tylko ta wnęka miała być biała reszta powiedzmy zielona, niestety podczas renderingu wnęka bardzo mocno przejmowała kolor zielony. Można temu jakoś zaradzić? Przeszukałem forum ale bardzo mało jest informacji na ten temat i w moim przypadku nie pomogły chyba że korzystamy z mental raya. 2. W wielu wizkach widać ładnie doświetlone wnętrze, nawet przy pomocy jednego światła plane, u mnie z dwoma światłami oświetlenie jest bardzo nierówne, im dalej okna tym bardziej robi się ciemno, jest to oczywiste ale tutaj kontrast jest za duży, wnętrze wygląda fajnie przy oknie ale dalej giną szczegóły z przedmiotów, słoje na materiale jasnego drewna stają się nie widoczne, krawędzie przedmiotów nie sa tak dokładne itd. jeżeli będziecie w stanie pomóc, wielkie dzięki, mam nadzieję że dobrze opisałem problem, nie mogę tutaj umieścić wnętrza. edit: co do kolorów sytuacja z sufitem wygląda tak samo jak z wnęką, jak ściany są zielone a sufit biały, to podczas renderingu sufit także robi się zielony(za bardzo). Edited December 9, 2010 by b4rt Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Cos chyba nie za bardzo googli uzywales, wystarczy wpisac "vray color bleeding" http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm tu masz manuala do vraya z opisem problemu, rozwiazaniem jest vray ovveride material. Drugi problem rozwiazac mozna na rozne sposoby: - zmiana color mapingu na exponential - zmiana gammy (albo calkowicie linear workflow) - sztuczne doswietlanie pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4rt Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 dzięki za naprowadzenie walczę dalej :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts