Napisano 12 Grudzień 201014 l Witam. W 2012 roku pragnę starać się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności (agencja reklamowa). Chciałbym wykorzystać lokal który posiadam czyli pomieszczenia piwniczne pod moim domem , piwnica znajduje się na takim samym pziomiej jak teren na zewnątrz ale wysokość jest bardzo niska 2.1 m , i tu jest moje pytanie czy moę na własną rękę obniżyć poziom pomieczczenia przez usunięcie posadzki ,wykopanie na odpowiednią wysokość i wylanie nowej posadzki. Jaka musi to być wysokość i dodam że to jest jakieś 20 m2. pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Napisano 12 Grudzień 201014 l O względach prawnych się nie wypowiem, ale na moja obecna wiedza na temat budownictwa mówi mi, że chyba takie obniżenie posadzki jest właściwie niemożliwe bo: 1)buynek stoi na dobrym gruncie, więc posadzka to 8cm betonu 2)budynek stoi na kiepskim gruncie, więc posadzka to 20 cm zbrojonego betonu (życzę szczęścia z skuwaniem tego) Poza tym musisz pamiętać o ławie fundamentowej która jest szersza o ok 5 cm od ścian nośnych, której to ruszyć absolutnie nie wolno!
Napisano 12 Grudzień 201014 l Dzieki za odp, kiedyś było już obniżane o kilka cm .Ale jeżeli będzie to możliwe do wykonania to mogę to zrobić?
Napisano 13 Grudzień 201014 l Pod wzgledem prawnym wydaje mi sie ze nie ogranicza tego nic. Zapewne bedziesz musial miec projekt ktorego bedziesz musial sie trzymac podczas budowy i okazac go komus lokalnemu podczas starania sie o pozwolenie na budowe. Polecam lokalny urzad miejski, czy ktokolwiek kto u ciebie zarzadza.
Napisano 13 Grudzień 201014 l Witam, Owszem są przepisy to regulujące: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz.U. Nr 56, poz. 461 z 2009 r.) Pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi § 72. 1. Wysokość pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna odpowiadać wymaganiom określonym w poniższej tabeli, jeżeli przepisy odrębne, w tym dotyczące pomieszczeń pracy i pomieszczeń służby zdrowia, nie określają innych wymagań: Pomieszczenia do pracy **), nauki i innych celów, w których nie występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, przeznaczone na stały lub czasowy pobyt: a) nie więcej niż 4 osób 2,5m b) więcej niż 4 osób 3,0m **) Wymagania dotyczące minimalnej wysokości pomieszczeń w zakładach pracy określają przepisy o bezpieczeństwie i higienie pracy." Również prawdopodobnie da się spokojnie obniżyć poziom posadzki. Piszę prawdopodobnie bo tak jest w 99% przypadków jak Twój. Wynika to z faktu, że owszem nie zaleca się schodzenia z posadzką poniżej poziomu posadowienia fundamentów (który to poziom w Polsce to minimum 0,9m poniżej poziomu terenu) i drogie było by schodzenia poniżej tego poziomu. W Twoim przypadku myślę, że spokojnie da się to zrobić o kilkadziesiąt cm (min do wymaganych 2,5m).Zaleca się natomiast prace tego typu robić po konsultacji z fachowcami i zrobieniu ekspertyzy najlepiej konstrukcyjnej. Wydaje mi się że można też ubiegać się o odstępstwo pod warunkiem uzyskania zgody państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. Posta veti'ego nie skomentuję (bez urazy), ale wydaje mi się, że nie powinien zabierać głosu w sprawach na których się kompletnie nie zna. Pozdrawiam Edytowane 13 Grudzień 201014 l przez GramiYoe