Napisano 8 Luty 200322 l Mam problem... Pracuje na 3DS MAX 5. Gdy nakladam teksture na obiekt za pomoca UVW Mapping, wszystko jest oki. Ale klopoty zaczynaja sie gdy obiekt jest deformowany... w tym czasie UVW Mapping nie deformuje sie razem z obiektem. Podczas Animacji jest to strasznie nieestetyczne. Wiem ze z takimi problemami radzi sobie plugin Peter\'a Watje\'ra pt. \"VertexToUVW\" tyle ze nie ma wersji dla MAXa 5. A Wersja plugina pod MAXa 4 czasami zawiesza mi 3DS MAXa 5. Czy jest jakis inny sposob na przyklejenie tektury do obiektu? Jakis inny Plugin? Jakas Opcja w Maxie ? A moze ktos wie jak rozwiazac problem z VertexToUVW - 3DS MAX 5 ?? Prosze o Pomoc Byl bym bardzo wdzieczny Z Gory dziekuje
Napisano 10 Luty 200322 l Ale ten modyfikator wyginający jest ponad Unwrap. Bo jak nie to nie ma się co dziwić. Ale jeszcze nie zrobiłem w max5 żadnego deformowanego modelu z teksturami więc muszę to sprawdzić:)
Napisano 10 Luty 200322 l To bardzo dziwne bo tekstura (bitmapa 2d) MUSI sie deformowac z obiektem. Jesli postepujesz wg oklreslonej kolejnosci np. stworzysz Cylinder > przypisujesz UVW MAP (Cylindrical) > stosujesz BEND i masz wygiety obiekt razem z bitmapa. Wazne jest aby zachowac kolejnosc. UVW Unwrap powinien byc zastosowany po zamapowaniu. Musi dzialac. Jesli zawalisz caly stos obiektu do Edit Poly / Mesh - wowczas mapowanie pozostanie na obiekcie tak jak je przypisales i/lub zmodyfikowales Unwrapem. Nie ma obawy! Mozesz nawet attachnac taki obiekt do innego i takze mapowanie pozostanie bez zmian ! Wyjatkiem sa modyfikacje na poziomie SUb-object (wertexy, poligony itd). Jesli np. nadasz Face Extrude, wowczas mapowanie juz sie nie zdeformuje wzdluz tloczonych scianek, jest to logiczne bo bitmapa to tylko plaska tekstura i niby skad program mialby do-generowywac dla niej koordynaty na nowo powstalych sciankach?! Problem ten nie istnieje w przypadku tekstur proceduralnych (3d). pozdr Marek
Napisano 10 Luty 200322 l Autor Dziekuje wam za pomoc :) Teraz tego nie wykorzystam, gdyz upgrade MAXa do wersji 5.1 naprawil wszystkie problemy z bledami i moge smialo korzystac z VertexToUVW. Jednak mimo wszystko przydadza mi sie wasze porady w moich dalszych projektach. Jeszcze raz dziekuje :)