sheuron Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Wiatm. Nie jestem pewien czy piszę z tym w dobrym temacie ale chciałbym przejść od razu do mojego problemu. Otóż po ostatnim odpaleniu maxa zabrałem się za za modelowanie mojego mustanga i problem jest w tym iż nie mogę nic przesunąć czyli używam "select and move" jednak żaden vertex, edge czy cokolwiek innego nie chcę zmienić swojej pozycji, czy tylko ja tak mam ? proszę was o pomoc i z góry dziękuję. :)
pecet Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Jest to bardzo popularny problem, opisywany wiele razy. Jego rozwiązanie jest również w FAQ. Przyczyną tego problemu jest zazwyczaj przypadkowe wciśnięcie "X" na klawiaturze, ponowne wciśnięcie tego nieszczęsnego klawisza w 99% rozwiązuje problem.
sheuron Napisano 2 Styczeń 2011 Autor Napisano 2 Styczeń 2011 (edytowane) Wiedziałem o tym że da się nacisnąć "X" jednak on chowa albo pokazuje te 3 osie :) a ja cały czas je widzę, jednak tak jakby były one wyłączone (WTF?) i nie mogę za pomocą ich oraz pozycji na dole ekranu (chodzi o te 3 okienka z pozycjami X, Y, Z) nic przesunąć tak jakby były one nieruchome, dawałem także unlink ale to także nie zadziałało, jednak w "Meshsmooth" mogę przesuwać Edytowane 2 Styczeń 2011 przez sheuron
pecet Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 (edytowane) Możesz zaznaczać edge, vertexy czy cokolwiek? Jeśli nie to wciśnij spacje, może zablokowałeś obiekt. Edytowane 2 Styczeń 2011 przez pecet
sheuron Napisano 2 Styczeń 2011 Autor Napisano 2 Styczeń 2011 zaznaczyć mogę. Zablokowany nie jest, jednak dalej nie mogę go przesunąć, jeżeli zaznaczę cały obiekt to się przesuwa jednak gdy przejdę do "edit poly" i dam np zaznaczanie vertexów to jako całość przesuwają się nieliczne, jednak pojedynczo żaden
pecet Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 Jak w ms możesz przesuwać, to spróbuj takie coś: convert to editable mesh/collapse > convert to editable poly
Rekomendowane odpowiedzi