mnowak35 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Witam Mam gotową scenę i dodaję światła. Światła się dodają i mogę je włączać i wyłączać ale za cholerę nie mogę włączyć cieni. Światła świecą jakby meble były przeźroczyste. Czy gdzieś w parametrach jest tajemny przycisk który pokaże mi cienie. Używam maxa 11 i mentala do renderu. Proszę o wskazówkę. Siedzę nad tym ze 3 godz i nie mam już pomysłu. pozdrawiam
Gość Chrupek3D Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 w Maya cienie sa w zakladce swiatel, w Maxie nie wiem, ale moze jest podobnie. a zobacz tu: http://www.youtube.com/watch?v=xC7eVVE_7KI
natas Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Może przekombinowałeś z czymś w 2010 w ustawieniach świateł jest shadows / zaptaszkowane on /i ustawione na Ray traced Shadow :D .Jak nie da rady to może spróbuj przywrócić max-owi defaul-owe ustawienia
mnowak35 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 W 2011 też jest okienko do zaznaczenia cienia. zaznaczam i i tak go nie ma. Próbowałem nawet ustawić "ciemność" światła le wtedy w miejscu gdzie powinno padać światło jest czarna lub (w zależności od ustawienia) szara plama. Natas jak przywrócić ustawienia o których piszesz? Jak by ktoś miał jescze jakieś pomysły to proszę.
Rekomendowane odpowiedzi