Napisano 13 Styczeń 201114 l Witam, problem wygląda tak: wymodelowałem i oteksturowałen dafaultowy model okna do wnętrz, które to potem mam zamiar wkładać do poszczególnych scen, żeby za każdym razem nie robić tego od nowa. Plik z oknem jest to cała scena lxo. Po wykonaniu ogólnej geometrii wnętrza wstawiam okno z uprzednio zrobionej sceny. Ze sceny z oknem wcześniej wyeksportowałem cały materiał do presetów. Po wstawieniu okna nakładam na nie cały materiał z presetu. Wszystko jest ok pracuje sobie dalej nad scenką, ale do czasu. Przy którymś tam z kolei zapisie rozjeżdża mi się tekstura na części okna. Problem tkwi w tym, że rozjeżdża się tylko na renderze. W viewporcie tekstura jest na swoim miejscu i wygląda ok. Wszystko w sumie widać na obrazku : [/url] edit. zapomniałem dodać, to okno jest kopią innego, również użytego w scenie okna na którym problem nie występuje...
Napisano 14 Styczeń 201114 l Ciekawie. Jeśli jest kopią to może jest inaczej zorientowane a że mapowanie jest cubic, które jest uzależnione od orientacji locatora to może tu występuje problem? Może lepiej byłoby zrobić uv mapę? Wtedy nic się nie rozjedzie. uzu
Napisano 14 Styczeń 201114 l Autor Możliwe że właśnie coś się posypało z cubic, ale z dugiej strony sprawdzałem ten rodzaj projekcji na boxie z cegła w diffuse. Nawet po kilkukrotnym rotate samego boxa tekstura była na swoim miejscu. O dziwo sam locator się nie obracał. Może to po protu jakiś bug i naprawią go w następnym updacie. Sprawdzę z mapą uv jeszcze. Tak czy owak dzięki uzu
Napisano 15 Styczeń 201114 l Jest jeszcze jedna kwestia. Bo jak obracasz w trybie polygon obiekt to się na bank rozjedzie mapowanie. Jak w item to locator będzie trzymał się obiektu.
Napisano 15 Styczeń 201114 l dopisze się do wątku, jak zrobić freeze mapy? ( w xsi jak robię freeze model to wszystko jest na swoim miejscu, nic się nie rozjeżdża, mogę exportować do obj dotxsi wszystko jest ok) w modo nie pamiętam teraz dokładnie czy wgrywałem zmapowany model z 401 do 501 wszystko się rozjechało o co tu chodzi? ( dodatkowe pytanie. Ostatnio pytałem o milimetry, w robocie na 401 wszystko jest git, milimetry pojawiają się po zmienieniu w opcjach, w domu na 501, po zmianie dzieją się cuda, raz pokazują się metry, innym razem kilometry , o co tu chodzi? bugi? czy w jeszcze jakimś miejscu trzeba coś pozmieniać?) P.S do czego służy locator? pozdr.. pozdr.. Edytowane 9 Styczeń 201312 l przez a3stract
Napisano 15 Styczeń 201114 l Autor uzumakishadow - a widzisz Pan :):) dobre to dzięki ;] a3stract - locator działa jak modyfikator uvw map w maxie. Dzięki niemu możesz szybko manipulować teksturą na obiekcie
Napisano 15 Styczeń 201114 l No właśnie, nigdy nie miałem styczności z maxem:d, startowałem od XSI, możesz mi to jakoś bliżej wytłumaczyć? pozdrawiam Edytowane 9 Styczeń 201312 l przez a3stract
Napisano 15 Styczeń 201114 l tutaj masz wytlumaczone o co chodzi w locatorach. A co do drugiego pytania odpowiedz jest prosta - nawet jak masz ustawione mm jako jednostke, to jezeli obiekt ma w jakims wymiarze 100m, to chyba wygodniej gdy modo pokazuje ci 100m, anizeli 100*100*10 milimetrow...
Napisano 15 Styczeń 201114 l jaccunio dzięki za link, co do metrów to nie do końca jest to w moim przypadku wygodne. Zawodowo pracuje w agencji reklamowej o profilu poligraficznym, w poligrafii obowiązują milimetry. Podczas projektowania materiałów POS (ekspozycja produktów w sklepie) praca staje się mało wygodna, stąd te milimetry tak ważne są dla mnie. pozdrawiam Edytowane 9 Styczeń 201312 l przez a3stract