Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zrobilem animacje chodu kaczki, wlasciwie ona idzie potem tanczy i znowu idzie (cały czas w lewą strone), po pewnym czasie kroki sie powtarzaja wiec skopiowalem klucze, jednak kaczka zamiast isc dalej cofa sie do punktu 0 i idzie od poczatku i nie ma sie co dziwic bo skopiowalem wartosci osi X wszystkich kluczy. Czy da sie jakos skopiowac klucze ale zeby wartosci (współrzedne) osi X sie nie kopiowaly tylko dodawaly do nowoutworzonych wartosci X kluczy? W ten sposob byłaby ciągłość chodu. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. Nie uzywam charakter studio, tylko standardowych kosci

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W curve editor jest coś takiego jak: parameter curve ot-of-range type.. można w nim wybrać sposób powtarzania przebiegu krzywych poza zdefiniowanym zakresem. Czy relative repeat rozwiązuje problem?

A jeśli nie to przecież grupę kluczy można przesuwać także zmieniając im wartości...

Napisano
  • Autor

dzięki VGT !! Własnie o to mi chodzilo. Ale teraz pytanie: przez tą opcję tworzą mi sie nowe curve w track view, ale nie moge ich edytowac, są jakby \"widmo\", czy mozna je jakoś nie wiem - z collapsowac czy co, zeby z widmo zrobily sie normalne i zebym mogl edytowac ich klatki (klucze). Aha i czy da sie zrobic tak zeby nie powtarzał mi calej kurwe, tylko, np część zaznaczonych kluczy

Napisano
  • Autor

zauwazylem ze po ktorejs tam petli klucze zaczynaja sie rozbiegac - postac zaczyna mi krzywo chodzic, a dokladnie to nogi ida szybciej niz reszta ciala, da sie to jakos wyrownac?

Napisano

Aby linie poza obszarem animowanym przez Twoje klucze nie były jako \"widmo\", w curve editor wejdź do \'utilities->track view utilities\' i zaznacz \'create out of range keys\'

Czy można wybrać fragment, który ma być zapętlony - nic takiego nie udało mi się znaleźć

W kwestii nowego problemu.. Jeśli korzystasz z relatywnego powtarzania to podejrzewam taką sytujację, że np w zanimowanej przez Ciebie pętli nogi zostają przesunięte nieco dalej... przyjmijmy że nogi przesunąłeś w kierunku chodu o 10 jednostek, a resztę o 9... odstęp wynosi 1, po drugim wykonaniu pętli odstęp wynosi 2 (przesunięcia odpowiednio o 18 i 20), tak więc efekt się kumuluje i z czasem jedne elementy wyprzedzają inne.

Tyle wymyśliłem - nic innego mi do głowy nie przychodzi...

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

po raz kolejny dzieki VGT. Ale cos z tym \"widmo\" nie chce mi wychodzic. Czy mam to zrobic przed \"zapetlaniem\" czy po? Robie tak:

1. Zaznaczam np. position X

2. Controller -> Out of ranges types

3. Pojawia mi sie zapetlony ruch w postaci przerywancyh krzywych ktorych nie moge edytowac

4. Potem zaznaczam jeszcze raz position x

5. Utilitis -> Track view utilitis

6. I tu mam jakies 3 opcje z wartosciami, after zmieniam na 500 myslac ze chodzi o dlugosc mojej animacji

7. Potem \"Apply\" i tu te przerwyane krzywe tylko jakos dziwnie sie rozciagaja i nadal nie moge ich edytowac (nie ma rzadnych nowych kluczy)

Napisano
  • Autor

VGT prosze jezeli znasz odpowiedz to pomoz mi. Bede wdzieczny. Jestem w trakcie robienia animacji i zatrzymalem sie wlasnie w tym momencie

Napisano

Cierpliwości, już jestem ;) temat średnio mi znany, a tylko ja się udzielam? no ale do sedna:

Nie wiem, jaki problem jest z tym tworzeniem kluczy.

1. Stworzyłem animację w zakresie klatek 0-30, na pozostałych został stworzony relative repeat (widmo)

2. Wchodzę w utilities i wybieram zaznaczoną opcję

3. Efekt już po wciśnięciu \'apply\'. After - decydujesz ile klatek po zdefiniowanym wzorze ma zostać stworzonych za pomocą kluczy. samples - decydujesz, ile kluczy ma zostać na tej długości umieszczonych. Jak widać u mnie, klucze powstały i bez problemu mogę je edytować. Co prawda najwygodniejszym i oczekiwanym rozwiązaniem byłoby, aby tworzył dokładnie taką samą strukturę kluczy jakw zdefiniowanym obszarze (czyli także o nieregularnych odstępach), ale nic takiego nie znalazłem :/

Z Twojego opisy wynika, ze chyba wszystko robiłeś tak samo... spróbuj jeszcze raz, może pominąłeś jakąś drobnostkę.

Powodzenia.

***EDIT***

jeszcze dodam. Jeśli zrobiłeś to na zakresie 500 klatek... pamiętaj, że musisz dobrać taką ilość kluczy (samples), która będzi w stanie oddać komplikację tej krzywej.

Jeśli ruch jest skomplikowany a zrobisz na zakresie 500 klatek z 10 kluczy to nie ma szans na odwzorowanie ruchu.

Idąc w drugą stronę... możesz zrobić 500 kluczy, to z kolei jednak utrudni, czy też uniemożliwi dalszą edycję tegu ruchu. Musisz znaleźć kompromis....

Napisano
  • Autor

po raz kolejny dzięki VGT !! Udalo sie, po prostu dalem za malo samples i nie moglo odwzorowac ruchu