zet Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Witajcie jestem tu nowy i mam problem uczę się 3ds max'a zaledwie miesiąc i mam irytujący mnie problem a mianowicie mam boxa nazwijmy go przykładowo box1 i box'a2 w tym pierwszym wycinam otwór tym drugim w tym przypadku box2 do tego używam funkcji boolean. Ale po chwili zmieniam decyzję robię sobie box'a3 i nakładam go na box'a1 i robię attach w miejscu gdzie było wycięcie, i już go tam nie ma logiczne. I teraz moje pytanie co zrobić albo jakich funkcji w programie użyć żeby jak zrobię box'a4 i zechcę jednak wyciąć tam otwór ale np.przesunięty o np. 1 cm ale będzie nachodził na wcześniejsze modyfikacje nie robiło mi się że box1 jest "pusty" w środku. Za odpowiedzi dziękuję mam nadzieję że zrozumieliście mnie o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Na początek nauki przyda ci się taka zasada: NIE UŻYWAJ BOLEANA Modeluj polymodelingiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 mkeruj ma racje, boolean potrafi straszne cuda robic - nie używaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zet Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2011 rozumiem w takim razie jak to odpowiednio robić lub jakich funkcji do tego używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 Kliknij obiekt prawym, daj Convert do Editable Poly, a potem używasz extrude, move, connect, chamfer, cut itd... http://www.youtube.com/results?search_query=podstawy%20poly%20modelingu&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi