Napisano 20 Styczeń 201114 l Witam. Jako że koncze 3 rok studiów, dostaliśmy tematy prac licencjackich. Ja mam taki: „3D Studio Max – systemy optymalizacji stadnej PSO”. Małe wyjaśnienie o co w ogóle chodzi: 1) Mamy np. akwarium, w którym są rybki, załóżmy że jest około 15 mniejszych rybek. One AUTOMATYCZNIE po każdorazowym włączeniu oprogramowania/animacji startują z losowej pozycji (ale wszystkie razem) i poruszają się po całym akwarium LOSOWO zmieniając swoje położenie. 2) W czasie animacji dodajemy elementy. Np wysoką skałkę, którą muszą te rybki ominąć. Rybki automatycznie kiedy płyną i napotkają przeszkodę próbują ją ominąć. Wtedy np. albo wszystkie skręcają w jedną stronę w celu ominięcia obiektu, albo się rozdzielają i łączą po ominięciu przeszkody. I teraz wieeelka prośba. Moglibyście mi wskazać jakieś materiały którą mi pomogą w tej pracy? W sumie chce ją zrobić perfekcyjnie, żeby mogła być przykładem dla innych studentów po mnie :-). Nie chodzi o samo modelowanie, ale głównie w zasadzie o programowanie w 3D MAXIE, wiem że w C++ lecz może są jakieś tutoriale dzięki którym szybciej to zrozumie, jakich bibliotek dodatkowo używać itp. Bardzo Proszę O Odpowiedzi. Dzięki! :-)