Napisano 21 Styczeń 201114 l Witam, miał ktoś styczność z tą kartą?? Jakieś opinie czy warto?? Zastanawiam się nad tym modelem, ewentualnie jaką inną byście polecali?? Pozdrawiam ETA
Napisano 21 Styczeń 201114 l Teraz Palit i Gainward wypościły GTX-a 580 z 3GB ramu...w końcu będzie można pomyśleć nad porządnym GPU renderingiem bo 3GB w k. graf. to już coś :)
Napisano 21 Styczeń 201114 l Jak pracujesz w programach typu cad (na dużych szczegółowych modelach), quadro ma sens, w innym przypadku raczej nie. http://www.servodata.com.pl/hardware/pny/quadro/articles/100622-Application_Overview_Revised.pdf Edytowane 21 Styczeń 201114 l przez peter_muler
Napisano 3 Luty 201114 l Jak pracujesz w maxie na siatkach, albo masz skomplikowaną scenę to też ma sens i to duży, przyrost mocy 200-300%.
Napisano 4 Luty 201114 l 200-300% względem czego? Dla mnie quadro cały czas jest zagadką. Jedną już kiedys miałem, inną testowałem niedawno i niby ok., nie jest zła ale w porównaniu do kart wartych 1/4 ceny quadro. Bo jak weźmiesz na warsztat kartę do gier wartą tyle kasy to pomijając pobór mocy i bajery których większosci nie wykorzystasz i tak w wyswietlaniu w 3dmaxie pobije te quadro a dodatkowo możesz sobie zagrać w gierkę. Moim zdaniem karty te maja sens jak nie bierze sie pod uwagę kasy i kupuje się wyższe modele tych kart.
Napisano 4 Luty 201114 l siwy ma racje, poza tym te 200-300% to moze wzgledem odpowiednika wsrod geforcow, i raczej nie w maxie, a odpowiednik dla 3700 to jakies staare scierwo... takze, moim zdaniem tez, nie warto... greets
Napisano 4 Luty 201114 l Ja też się ostatnio zastanawiałem nad Quadro, ale chłopaki mi wyperswadowali, że to stary trup... trzeba patrzeć na chipset - czyjakośtak. Na forum jest temat o gtx 4xx które nie bardzo działają w viewportach i tak do końca nie wiadomo na co się człowiek natnie. Ja też brałbym gtx, ale najpierw ogarnął bym ten wątek na forum, żeby się nie wkopać :-)
Napisano 4 Luty 201114 l Autor Po ogarnianiu wątku stwierdziłem, że raczej pójdę w GTX 285 albo coś koło tego. Quadro rzeczywiście jest bardzo zagadkowe ceny niemiłosierne a nie wiadomo do końca za co...
Napisano 4 Luty 201114 l siwy napisał: 200-300% względem czego? Dla mnie quadro cały czas jest zagadką. Jedną już kiedys miałem, inną testowałem niedawno i niby ok., nie jest zła ale w porównaniu do kart wartych 1/4 ceny quadro. Bo jak weźmiesz na warsztat kartę do gier wartą tyle kasy to pomijając pobór mocy i bajery których większosci nie wykorzystasz i tak w wyswietlaniu w 3dmaxie pobije te quadro a dodatkowo możesz sobie zagrać w gierkę. Moim zdaniem karty te maja sens jak nie bierze sie pod uwagę kasy i kupuje się wyższe modele tych kart. Te 200-300% jest względem odpowiednika Quadro do "gier", ale tylko na siatkach. Jeżeli chce się wyświetlać siatki z shaderami różnica maleje do kilku %. Swego czasu porównywałem wyniki Q FX 5600 do Radeona HD 5890. Miałem 2 sceny samochód, oraz scene - ulica drzewa samochody - około 15 poly. Quadro "obrabiając" ulice nie miał żadnych zacięć (po załadowaniu wszystkiego) natomiast na radeonie obracając scenę były przeskoki. W scenie z samochodem Radeon wykazywał 20-30 klatek, Quadro zaś około 60 -80klatek Tu jest link gdzie mżna porównać wyniki testów. http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/nvidia-quadro-5000_7.html#sect0 PS Niebawem (jak dojdzie) będę miał GTX 580 i porównam ja z Quadro FX4800.
Napisano 5 Luty 201114 l Jeżeli są sterowniki do Quadro pod blendera to pewnie będzie przyspieszenie. W innym przypadku karta będzie widoczna jako zwykła, chyba, że sterowniki są zaimplantowane w blenderze tak jak ma to miejsce w Vue gdzie program wykrywa automatycznie Quadro.