Kulki Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Hej pragnąłbym zadać pytanie.. Jako, że mój laptop HP ma fabrycznie zainstalowany windows vista (osobna mała partycja z wersją instalacyjną) a ja chciałbym się przesiąść na windows 7 mam do was pytanko.. A raczej dwa.. Mianowicie czy usunięcie takiej partycji na której jest system instalacyjny jest wogóle możliwe a jak tak to jak?:) Mianowicie czy windows 7 da radę zainstalować się na takim lapie? Mam na myśli czy będą sterowniki (chodzi mi o to czy taki laptop z system "na stałe" być może ma jakąś elektronikę niestandardową np płyta główna, karta graficzna, i sterowniki napisane są tylko pod konkretny model laptopa i w "ogólno dostępnym systemie" z boxa takich sterowników nie uświadczysz)? Ps A to moje cudeńko;) http://www.arest.pl/produkt/12816/HP-PAVILION-DV6820EW/
Kubajaniak Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Nie wiem jak na lapkach HP, ale ja mam tośka i nie było żadnych problemów z nagraniem windy 7. Wszystkie sterowniki znalazł mi na płycie windowsa... nawet drukarkę mi zainstalował :O
Manver Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Ja mam dv siódemkę i bez problemu przeskoczyłem na Windows 7. Czytałem, że i z xp nie ma problemu. Większość sterowników pasuje, ewentualnie powstają dedykowane danemu systemowi. Dysk z instalką to recovery disk, normalnie wywalasz partycję. Pozdro. :) Edit: Raz usunięty recovery (bądź w przypadku instalacji systemu inną metodą) oznacza utratę właśnie tej opcji. Więc jak zależy Ci na sterownikach i systemie w nienaruszonym stanie, to wypal te dane. W necie znajdziesz tuty.
Kulki Napisano 24 Styczeń 2011 Autor Napisano 24 Styczeń 2011 Panowie w sprawach hardware jestem mocno cofnięty.. Jak można taką partycję usunąć? Muszę mieć do tego jakiś soft? I drugie pytanie.. Jak myślicie czy gdybym podłączył jakiś dysk pod usb to da radę tak skonfigurować bios aby ten dysk usb był dyskiem startowym? Wtedy mógłbym sobie na próbę zainstalować widne 7
Manver Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Partycję usuwasz bezpośrednio podczas instalacji systemu (gdy dochodzi do wyboru i zarządzania partycjami). Co do drugiego pytania, to pewnie tak.
Gość Gosc Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 to jest normalna partycja, bootujesz z plytki, podczas instalacji wybierasz "partycjonowanie reczne" odnajdujesz mala partycje z instalatorem i dajesz usun, potem usuwasz druga partycje na ktorej normalnie instalowales system i w koncu zakladasz jedna zajmujaca caly dysk... od tej pory pozbyles sie instalatora, jesli to jest HP to najprawdopodobniej nie masz plytki instalacyjnej z systemem :D wiec od tej pory zeby zainstalowac system bedziesz musial korzystac z jakiegos systemu ktory posiadasz (kupiony na inne kompy) HP ma tzw preinstalled OEM
maciekG Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 hmm..ja akurat do laptopa HP dostałem płytę z vistą....a nawet z xp jakbym chciał zdowngradować... co do pytania o 7mkę to zainstalowała się bez problemu i działa...pomimo, że robiłem jeszcze przy okazji przesiadkę z 32 na 64bit...zero problemów ze sterownikami (do 32bit HP mi nawet wysłało płytę ze sterownikami...ale ja potrzebowałem 64 tak czy owak)
CentrumPapieru Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Zgadzam się,podczas instalacji systemu (w zasadzie to już wcześniej) usuwasz całą partycję z systemem. Tylko ze na Toshibach jest t o wiele prostsze niż w Hp. A jaka jest konfiguracja Twojego lapka?
Kulki Napisano 28 Styczeń 2011 Autor Napisano 28 Styczeń 2011 http://www.arest.pl/produkt/12816/HP-PAVILION-DV6820EW/
Rekomendowane odpowiedzi