_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Mam dręczący mnie problem, udało mi się już za pomocą tutoriali stworzyć spiralę w Sketchupie Pro. Jednak nie jest to do końca tym czego potrzebuję. Posiadam spiralną linię, odniesienie według której chciałbym stworzyć powierzchnię. Mój największy sukces to stworzenie powierzchni prostopadle do tej linii oraz za pomocą narzędzia "Follow Me Tool" powieliłem wzdłuż niej ten element. Efektem była powierzchnia, ale zapadająca się do środka, co nie jest tym, czego szukam. Mam Sketchup Pro 8 licencjonowaną wersję oraz mogę zainstalować Trial'a 3ds Max 2010, bo mam na dysku instalkę i z niego wyeksportować do Sketchupa, jednakże na 3Ds'ie nie znam się prawie w ogóle. Możecie mi podpowiedzieć jak mogę uzyskać ten efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Chodzi Ci o taki efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Tak, własnie ten! Więcej poly ofc, ale o to mi własnie chodzi. Masterze mój, powiedz jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Określasz z ilu łamanych ma się składać "okrąg" i rysujesz zewnętrzny oraz wewnętrzny rysujesz odcinek pionowy o długości wysokości jaką chcesz pokonać i dzielisz go na tyle elementów ile masz odcinków w okręgu wyznaczasz sobie jeden moduł z którego bedzie się składać rampa, czyli musisz uwzględnić to w rzucie i przekroju powstają 4 krawędzie które zaznaczasz i dajesz sandbox -> from contours czyli masz moduł kompletny ( w formnie płaszczyzny jeśli chcesz coś bardziej skomplikowanego no to musisz porzeźbić) powielasz go względem punktu centralnego tak aby uzyskać pełen okrąg, a następnie każdy moduł przesuwasz w pionie może jest na to jakiś skrypt ale chyba szybciej się to zrobi ręcznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 hm, a gdy spirala jest stożkowa? To co w takim wypadku? Bo mam 2 różne sytuacje, powyższą i ze stożkową spiralą, czyli że jest coraz węższa od dołu w górę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 stożkową też się da tak wymodelować tyle że jest więcej roboty bo każdy moduł trzeba robic oddzielnie, na to już bym poszukał skryptu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Najprościej byłoby to wymodelować w Rhino3d i wyeksportować, jeśli masz rhino Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Jeżeli jest wersja testowa to mogę mieć ;) Tylko, że tego programu tym bardziej nie ogarniam ;D Google do Sketchupa i spirali przeszukałem chyba z 2 razy już :/ Ani nie mam pomysłów na zapytania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 dobra daj mi parametry rampy a ja Ci wyślę plik 3ds który bedzie podstawą dolnej płaszyzny rampy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 mając to już chyba sobie poradzisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Proszę bardzo, oto ona wyciągnięta z moich wypocin: http://ixgallery.ayz.pl/Trash/SketchupSpiralaRampaMax3diXmerof.skp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Chcesz zachować tę segmentację czy podzielić ją na elementy równej długości, rozumien że jest to krawedź zewnetrzna, a jakiej szerokości ma być trap? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 W Twoim rysunku jest drobny uskok pomiędzy elementami Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 (edited) Tak, jest to krawędź zewnętrzna. Segmentacja jest sztuczna, ręczna, bo chciałem by było gęściej (powierzchnia trapu powinna być płynna). Szerokość? Wyciągnąłem fragment mojego krzywego trapu i wyszło ~ 35215,6mm . Czyli coś w tym stylu, bo było to odrysowywane z obrazka CAD, którego niestety już nie mam. Praca nie jest moja, pomagam znajomej. Edit: uskok? możesz spróbować go naprawić jak nie będzie to stanowiło większego problemu? Edited January 26, 2011 by _Mich@l_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Mogę Ci to zapisać jako dwg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Pewnie, Sketchup obsługuje ten format. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 dobra, głupia sprawa ale nie wrzucałem tu niczego poza jpg, a widze ze mogę dołaczyć plik zip, chyba tak to puszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 idzie plik 3ds Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 coś dziwnego mam z dwg musze z tym powalczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Kurczę, śliczna siatka wyszła. Dzięki wielkie, teraz mam na czym się oprzeć. Może kiedyś będę mieć wystarczające umiejętności by móc się odwdzięczyć również pomocą w temacie ;) Z 3ds'em nie było problemu, Sketchup bez problemu zaimportował obiekt. Czas posiedzieć nad tym dalej. Jeszcze raz więlkie dzięki ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr7979 Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Mam nadzieje ze sie to na cos przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Mich@l_ Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Bardzo, nie potrafiłem właśnie uzyskać tak równej powierzchni ;) zaraz się biorę do roboty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts