wpatrykw Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Witam, jestem początkującym userem Max'a (2010). Chciałbym was poprosić o pomoc w rozwiązaniu moich problemów. http://www.fotoszok.pl/upload/b26348fa.jpg Pod tym adresem znajduje się screen. Moje pytania to: Co zrobić żeby nie pojawiała się ukośna kreska jak tworze siatke (automatycznie się robi ta ukośna linia) w tym przypadku utworzyłem cylinder i wszędzie dorobiły się ukośne siatki. Przekształciłem bryłę na Editable Poly, wybieram zaznaczenie Edge (liniowe), poczym zaznaczam linie ale zaznaczenia nie widać. Co zrobić abym mógł zaznaczać i co najważniejsze żebym mógł widzieć to zaznaczenie (linia powinna podświetlić się na czerwono a się nie podświetla). Na dole ekranu mam wskaźnik Grid = 10,0 jak zmienić wartość na 100. Klikanie na tym wskaźniku prawym przyciskiem myszy nic nie daje. Z góry dziękuje za wyrozumiałość i poświęcony czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freqfreq Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 (edytowane) 1. Siaki w teorii zawsze składają się z trójkątów, tylko tego nie widać. Z tego co wiem, możesz to wyłączyć albo w customize->preferences->viewports->configure driver->display all triangle edges albo w object properties opcja "edges only" (tylko że tutaj byłyby liniami przerywanymi) 2. Sprawdź co masz w customize user interface->colors->geometry->subselection - jaki masz tam kolor Sugeruje zresetować ustawienia maxa 3. PPM na przycisku do włączania snapowania do siatki i zakładka home grid 4. zły dział Edytowane 27 Styczeń 2011 przez freqfreq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flappy Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 1. Chyba że najpierw przekonwertowałeś na mesh a dopiero później na poly. Siatki meshy zawsze składają się z trójkątów, a polygons jak nazwa wskazuje mogą być wielokątami (poly-wiele).. ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi