Napisano 31 Styczeń 201114 l Witam, mam obiekt obrocony o kilka stopni, chcialbym go wyrownac, zeby byl idealnie prosto, moge to zrobic recznie ale nie o to mi chodzi chcialbym to zrobic z automatu ewentualnie z poziomu paneli. Mozna tego dokonac? pozdr..
Napisano 31 Styczeń 201114 l na dole pod oknem perspective i suwakiem time slider masz trzy pola x,y,z w których możesz ręcznie wpisywać wartości np. rotate. Zatem siłą rzeczy jeśli przekręcisz model zawsze możesz tam wpisać 0, i powrócić do pozycji wyjściowej, natomiast tracisz oczywiście taką możliwość jeśli skonwertujesz obiekt do np. poly, albo zaaplikujesz x-form. Mam nadzieję, że trafiłem z odpowiedzią.
Napisano 31 Styczeń 201114 l są dwie opcje: 1. W properties obiektu transform/rotate i wyzeruj odpowiednią oś 2. Jeśli wszystkie są wyzerowane to zakładka snaps and precision/ planar rotate snap axis - jak wykorzystywać pokazuje któryś z tutoriali http://cg.tutsplus.com/tutorials/luxology-modo/3d_cg_vfx_luxology_modo_interior_precision_modeling_lighting_rendering/ , który nie pamiętam ale szybko znajdziesz :), pozdro kotisded - pisaliśmy w posta w tym samym czasie :):) , z ciekawości gdzie w modo jest xform ?
Napisano 1 Luty 201114 l Można też wykorzystać narzędzie Tack Tool. Pewnie znalazłyby się jeszcze inne sposoby.