Napisano 3 Luty 201114 l Witam. Tryby Move, Scale i Rotate pomimo przyuważenia pewnych prawidłowości wciąż są dla mnie czarną magią –szczególnie w połączeniu z rożnymi wariantami symetrii ( x,y,z,m). Udało mi się tym zrobić całkiem spoko kwiat -coś w stylu irysa...ale chyba nie umiał bym niestety tego powtórzyć :( To co sam zauważyłem postanowiłem tu wypisać, lecz proszę także o dalsze rozwijanie tego wątku, aby wszystko w tym temacie zostało wyjaśnione. Jeśli manipulujemy naszym subtoolem w trybie np. Move to jeśli mamy włączoną Symetirie X i M to przesuwać się da tylko wzdłuż tej osi y,z a względem X dochodzi do zniekształceń.Tak samo z włączona Symetrią Y,M -wtedy zniekształcenia powstają tylko przy przesuwaniu względem osi Y. Przypadkowe deformacje w tych trybach Move/Scale/Rotate były spowodowane właśnie niczym innym jak włączoną symetrią-czego wcześniej nie jarzyłem . W owych trybach ukazuje się taka jakby skale z trzeba pomarańczowymi kolkami(a w nich mniejsze kółka czerwone i jedno środkowe białe)-jak na dołączonym obrazku. Oczywiście wiem już że te pomarańczowe większe kółeczka służą do przeciągania i zmiany pozycji samego narzędzia – a do zmiany pozycji itd. służą te wewnętrzne mniejsze kółeczka ( środkowe białe i dwa skrajne czerwone) W trybie Move przesuwa środkowym białym kółkiem ( dwa skrajne też mogą wywołać deformacje mimo wyłączonej symetrii –czego nie za bardzo jeszcze rozumiem ) Natomiast Rotare obraca z użyciem dwóch skrajnych czerwonych kółek ( próba przesuwania środkowego nie daje wymiernych efektów ani zniekształceń. Scale działa zarówno z białym środkowym kołeczkiem jak z czerwonymi skrajnymi. Z tym że czerwone powodują też lekką deformacje –naciągnięcie obiektu w swoją strone. Uprzejmie proszę o wypisywanie tu innych zależności i regól rządzących tymi trybami Scale /Move/ Rotate..szczególnie z symetrią w róznych konfihgóracjach x,y,z ,M…. Tyle zdołałem sam zauważyć i wyłapać z tutoriali…ale czuję że coś się w tym jeszcze kryje, i tutaj licze na waszą bezcenną pomoc i rade –za którą oczywiście z góry dziękuje. Edytowane 3 Luty 201114 l przez operonxyz
Napisano 7 Luty 201114 l To chyba sprawa wyłącznie praktyki i nabytego wyczucia , jak np z modifierami - jednak przy bardziej złożonych formach - efekty są nie do końca przewidywalne, tak , jak ,zwłaszcza nakładjącymi się, modifierami. Po prostu weź jakiś prymityw i kombinuj warianty , ale w prostopadłych viewportach i w kombinacjach z maskami , różnymi stopniami ich zblurowania oraz z pluginem Transpose Master.
Napisano 9 Luty 201114 l Autor No zanim zacznę zgłebiać Transpose Master lepiej będzie jak zajarze najpierw o co biega w Projection Master -bo to chyba najczęściej używany plugin z tego co widzę... a tak w ogóle....Co to są te viewporty ? Bo naprawdę nie wiem ..a jedynie się domyślam ;] I dzięki za odpowiedz oczywiście !!!!!!!