bartq Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Witam Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić w maksie pantograf? Mam takie obiekty jak na załączniku, problem mam z tym że nie wiem jak \"przyczepić\" tą górną belkę do tych dwóch ramion tak, oby się poruszała razem z ich końcami ale żeby się nie obracała.
bartq Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Ale chodzi mi o to żeby ta górna część sama się poruszałą gdy obracam jedno ramię... (ramiona już ze sobą połączyłem wire\'em).
Kamil Ciechanowicz Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Mozesz to zrobic reactor controlerem jesli dobrze rozumiem twoj problem
bartq Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Napisano 10 Czerwiec 2004 A nie da się tego jakoś zlinkować albo uzyc któregoś kontrolera?
Kris_R Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Da się da... w maxie wszystko się da :) Żadnego reaktora nie trzeba tylko jeden suwaczek... Opiszę jak to zrobić Są tu cztery boxy... plus suwczek... 1.zaczynamy od postawienia tych boxów... 2.Pivoty (punkty obrotu) ramion umieszczmy na dole... 3. Na górze jednego z nich umieszczmy point helper i linkujemy... teraz gdy obracamy jedno z ramion, do którego punkt jest przyczepiony, zmienia od położenie i rotację względem ramienia... 4. W zakładce hierarchy/Link Info wyłączamy inherit rotation dla punktu... i już się nie kręci 5. Do naszego punktu linkujemy górną belkę... 6. teraz suwaczek... to zwykły wire parameter od value suwaczka (ustawionego w tym przypadku od -90, do +90) do obrotu ramienia w osi Y... 7. Dokładnie to samo wire parameters przypisujemy do drugiego ramienia, pomimo, że nie ma ono punktu ani nie jest podlinkowane to i tak musi się obracać... pozdro
bartq Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 Dzięki Kris =]. Właśnie na tym polegał mój problem że nie wiedziałem jak zablokować tą górną belkę żeby nie obracała się razem z ramionami. Oby więcej takich konkretnych postów :D.
Rekomendowane odpowiedzi