Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy m贸g艂by mi kto艣 wyt艂umaczy膰 jak zrobi膰 w maksie pantograf? Mam takie obiekty jak na za艂膮czniku, problem mam z tym 偶e nie wiem jak \"przyczepi膰\" t膮 g贸rn膮 belk臋 do tych dw贸ch ramion tak, oby si臋 porusza艂a razem z ich ko艅cami ale 偶eby si臋 nie obraca艂a.

• Odpowiedzi 9
  • Wy艣wietle艅 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ale chodzi mi o to 偶eby ta g贸rna cz臋艣膰 sama si臋 porusza艂膮 gdy obracam jedno rami臋... (ramiona ju偶 ze sob膮 po艂膮czy艂em wire\'em).

Napisano
  • Autor

A nie da si臋 tego jako艣 zlinkowa膰 albo uzyc kt贸rego艣 kontrolera?

Napisano

Da si臋 da... w maxie wszystko si臋 da :)

呕adnego reaktora nie trzeba tylko jeden suwaczek...

Opisz臋 jak to zrobi膰

S膮 tu cztery boxy... plus suwczek...

1.zaczynamy od postawienia tych box贸w...

2.Pivoty (punkty obrotu) ramion umieszczmy na dole...

3. Na g贸rze jednego z nich umieszczmy point helper i linkujemy... teraz gdy obracamy jedno z ramion, do kt贸rego punkt jest przyczepiony, zmienia od po艂o偶enie i rotacj臋 wzgl臋dem ramienia...

4. W zak艂adce hierarchy/Link Info wy艂膮czamy inherit rotation dla punktu... i ju偶 si臋 nie kr臋ci

5. Do naszego punktu linkujemy g贸rn膮 belk臋...

6. teraz suwaczek... to zwyk艂y wire parameter od value suwaczka (ustawionego w tym przypadku od -90, do +90) do obrotu ramienia w osi Y...

7. Dok艂adnie to samo wire parameters przypisujemy do drugiego ramienia, pomimo, 偶e nie ma ono punktu ani nie jest podlinkowane to i tak musi si臋 obraca膰...

pozdro

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki Kris =]. W艂a艣nie na tym polega艂 m贸j problem 偶e nie wiedzia艂em jak zablokowa膰 t膮 g贸rn膮 belk臋 偶eby nie obraca艂a si臋 razem z ramionami. Oby wi臋cej takich konkretnych post贸w :D.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci