Napisano 9 Czerwiec 200421 l Witam Czy m贸g艂by mi kto艣 wyt艂umaczy膰 jak zrobi膰 w maksie pantograf? Mam takie obiekty jak na za艂膮czniku, problem mam z tym 偶e nie wiem jak \"przyczepi膰\" t膮 g贸rn膮 belk臋 do tych dw贸ch ramion tak, oby si臋 porusza艂a razem z ich ko艅cami ale 偶eby si臋 nie obraca艂a.
Napisano 9 Czerwiec 200421 l Autor Ale chodzi mi o to 偶eby ta g贸rna cz臋艣膰 sama si臋 porusza艂膮 gdy obracam jedno rami臋... (ramiona ju偶 ze sob膮 po艂膮czy艂em wire\'em).
Napisano 15 Czerwiec 200421 l Da si臋 da... w maxie wszystko si臋 da :) 呕adnego reaktora nie trzeba tylko jeden suwaczek... 聽 Opisz臋 jak to zrobi膰 S膮 tu cztery boxy... plus suwczek... 1.zaczynamy od postawienia tych box贸w... 2.Pivoty (punkty obrotu) ramion umieszczmy na dole... 3. Na g贸rze jednego z nich umieszczmy point helper i linkujemy... teraz gdy obracamy jedno z ramion, do kt贸rego punkt jest przyczepiony, zmienia od po艂o偶enie i rotacj臋 wzgl臋dem ramienia... 4. W zak艂adce hierarchy/Link Info wy艂膮czamy inherit rotation dla punktu... i ju偶 si臋 nie kr臋ci 5. Do naszego punktu linkujemy g贸rn膮 belk臋... 6. teraz suwaczek... to zwyk艂y wire parameter od value suwaczka (ustawionego w tym przypadku od -90, do +90) do obrotu ramienia w osi Y... 7. Dok艂adnie to samo wire parameters przypisujemy do drugiego ramienia, pomimo, 偶e nie ma ono punktu ani nie jest podlinkowane to i tak musi si臋 obraca膰... 聽 pozdro
Napisano 15 Czerwiec 200421 l Autor Dzi臋ki Kris =]. W艂a艣nie na tym polega艂 m贸j problem 偶e nie wiedzia艂em jak zablokowa膰 t膮 g贸rn膮 belk臋 偶eby nie obraca艂a si臋 razem z ramionami. Oby wi臋cej takich konkretnych post贸w :D.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto