Napisano 16 Luty 201114 l Witajcie, niedawno przesiadłem się na maxa 2009. Ma wiele zalet itp, jednak pewna nowa rzecz która nie występowała w poprzednich "maxach" trochę przeszkadza i nie wiem jak się jej pozbyć. Chodzi o podgląd w oknie top. W odróżnieniu do wcześniejszych wersji zastosowano tutaj jakis rodzaj pseudo perspektywy. Wolałem bardziej schematyczny podgląd który ułatwiał wiele rzeczy. Czy jest jakiś sposób aby zmienić podgląd na taki jaki był np. w maxie 9? Może trochę zamotałem. Oto przykład: okno top - w maxie 9 jeśli patrzyłem z góry na cylinder widziałem okrąg. W maxie 2009 w zależności od przesunięcia widok przedstawia cylinder widziany od góry ale w perspektywie zbieżnej.
Napisano 16 Luty 201114 l hym, pierwsze slsze, top to top i nie powinno byc zadnej perspektywy. Nie wlaczyl ci sie przypadkiem Orthographic view? (czy tam User, juz nie pamietam jak to sie w jakiej wersji nazywa)
Napisano 16 Luty 201114 l moze uzywasz tych magicznych gowienek w prawym gornym rogu viewportu, bedac pierwotnie w widoku z perspektywy i klikajac na "top" uzyskasz widok perspektywiczny z gory... inny powod mi nie przychodzi do glowy, jezeli tak jest to wystarczy wcisnac 't' odpowiadajacy za faktyczny widok z gory
Napisano 16 Luty 201114 l Autor mirach - to nie to. wtdy pokazałby się napis user albo co inszego. Pewnie jest tak jak pisał Quadysz Quadysz - gówienka nie irytują. Możliwe że przez przypadek tak właśnie było. Jak wrócić do normalnego widoku z góry?
Napisano 16 Luty 201114 l klawisz 'T' ewentualnie w lewym gornym rogu masz nazwe viewportu, klikasz prawym i wybierasz gdzies tam z podmenu widok top