Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chcę policzyć sobię głębię sceny do bitmapy i zrobiłem szybki test:

[ATTACH]78078[/ATTACH]

Załączam w Processing\Add Image Filter\ Extended RLA Export lub RPF Export, renderuję klatkę, wrzucem ją do Aftera FX i zakładam filtr 3d channel extract:

[ATTACH]78079[/ATTACH]

Photoshop CS2 nie czyta rla i rpf wię c chcę wyeksportować mapę z Afx. Natomiast tam jakbym nie kręcił wajchami to nie widać głębi tylko zamianę z ciemnego na jasne i odwrotnie. Większość programów renderuje mapę głębi od razu tak jak alfę wystarczy zaznaczyć. A tu takie kombinację.

Czy ktoś wie co robię źlę?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pamiętam jak renderowałem w Scanline do RLA, to też miałem problem (akurat z innymi kanałami). Po pierwsze spróbuj jednak pobawić się suwakami w AE bo pamiętam, że czasem tam były np. odwrotne wartości, albo bardzo niewielkie, wręcz różniące się o tysięczne (zależnie od wielkości sceny).

Przy Render Elements ZDepth możesz określić odległość MIN i MAX dla głębi. Jak renderujesz do RLA to respektowane są ustawienia kamery Environment Ranges. To powinno pomóc.

Napisano

Twoj depth aktualnie jest obciety do poziomu nearfar kamery a potrzebujesz liniowy obejmujacy tylko obszar sceny. Add Image Filter>Buffer View >Depth wlasnie taki tworzy. Po wyrenderowaniu w oknie output render pojawi ci sie nowa warstwa Depth i ja zapisujesz do rla, ewentualnie jesli kamera obejmuja mala glebokosc sceny to do innego bardziej czytelnego formatu - PNG, TGA.

Napisano
  • Autor

Najs.

Dziękuję panowie. Udało się z Render Buffer View. Takiego czegoś potrzebowałem.

Tylko jedno ,ale czy Z Buffer zawsze będzie bez AA? W render globals włączam depth Buffer AA v. A tu nic.

Napisano

AA w depth buffer nie ma sensu bo niszczy wartosc glebokosci a przeciez ona jest tutaj najwazniejsza.