Skocz do zawartości

Łączenie wierzchołków

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nie wiem czy taki problem już zaistniał na forum, ale nie udało mi się go znaleźć. Mam problem z łączeniem wierzchołków za pomocą funkcji "Combine" w Mayi. Wyskakuje mi taki błąd: "// Error: Invalid selection : polyUnite needs at least 2 polygonal objects.". Oczywiście mam zaznaczone 2 polygony i nie wiem dlaczego właśnie taki jest ten błąd. Chodzi mi o to, żeby te wierzchołki zostały na swoim miejscu ale by powstała między nimi krawędź (Bo z tego co wiem jest funcja merge która scala te wierzchołki do jednego punktu, ale to mi działa i tego na razie nie potrzebuje). Nie wiem czy ta funkcja to gwarantuje ale nie potrafię sprawdzić bo nie działa. Możliwe że w opcjach jest coś źle ustawione, ale nie wiem jak to zmienić. Jeśli są potrzebne screeny to je dodam. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 662
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Combine łączy dwa obiekty w jeden, a nie face czy vertexy... np. dwie sfery czy dwa boxy, możesz połączyć w jeden, a opcją Separate rozłączyć.

Opcja Bridge łączy dwie krawędzie ze sobą lub dwie face(sy)... robiąć między nimi połączenie w postaci nowej ścianki.

Napisano

Ok rozumiem. Ale czy da się połączyć vertexy? Jest na to jakaś funkcja? Bo istotne dla mnie jest połączenie dwóch wierzchołków za pomocą nowej krawędzi. Poniżej załączam screena dokładnie pokazuje o co chodzi :)

64793558.jpg

(Na czerwono pisze "Nowa krawędź", ma być połączona z zaznaczonymi wierzchołkami)

Dotąd używałem "Split Polygon Tool" ale ta funkcja tworzy nowe wierzchołki na krawędzi i robi się to kłopotliwe. Jakby ktoś wiedział jaka to funkcja proszę o pomoc. Jeżeli taka nie istnieje, to super by było jakby mi ktoś wytłumaczył jak najłatwiej dojść do tego.

Pozdrawiam

Co do tego mojego pytania - czy jest to funkcja slide? Nie wiem jak jej użyć niestety :( pisze Drag with MMB to slide. Jakby ktoś mógł napisać co oznacza skrót MMB. Proszę o pomoc chcę wiedzieć tylko jak to zrobić :)

Edytowane przez Tatsu

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.