mayamak Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Mam do zrobienia ruch, powiedzmy, że jest to wąs, który w czasie odtwarzania ma być dynamiczny i samoczynnie się ruszać. Rigg ma działać w sposób automatyczny oraz manualny. Czyli jak automat jest włączony to was się sam rusza jak jest wyłączony mamy nad nim kontrolę ręczną. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ogarnąć. wszelkie sugestie i materiały pomocnicze mile widziane. Próbowałem z tym skryptem >>> realtime spring
czaps Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) 1. Jeśli wąs ma być dynamiczny to zrób go poprzez spline'a podłaczonego np. do haira ( make selected hair dynamics) - masz tam opcje do kontroli sztywności włosa itd. do wyboru do koloru 2. jak to jest geometria bo tak chcą to czemu nie podłaczyć kilku / kilkunastu kosci i zdefiniować kontrolke dla nich i sliderek . Np. 1 = wąs sie rozkłada całkowicie jak na rys. 1 u góry, 0 = wąs się zwija elegancko jak ogonek i wszystko do zaanimowania i wstawienia kluczy poprzez slider. XYZ w każdą stronę do wyboru itd... p.s rozumiem że robisz to w mayi ? Jeśli to ma być dwa w jednym to geometria będzie podążała za splinem jak to pospinasz . Wtedy przy ręcznym animowaniu poprostu wyłaczasz dynamike dla włosa a geometria z koścmi powinna się animować. Aczkolwiek po zrobienu ręcznie animacji zapomnij o tym żeby potem wąs znów był dynamiczny sam w sobie ( dynamika powinna opierać się wtedy na animacji kluczach . które zrobiłeś wcześniej)... ;-) p.s 2 - teraz się dopiero skapnąłem - po tym skrypcie , że chyba potrzebujesz to zrobić w 3dsmax a nie w mayi.... pozdro czaps Edytowane 13 Marzec 2011 przez czaps
mayamak Napisano 13 Marzec 2011 Autor Napisano 13 Marzec 2011 niestety czapsu tym razem 3ds max... o mayke bym się nie pytał :)
czaps Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 no to spoko. Ekspertem żadnym nie jestem od rigowania ;-) w maksie bym to splinem załatwił + bend , ewentualnie taper modyfikator. pozdro czaps
syjon Napisano 13 Marzec 2011 Napisano 13 Marzec 2011 czesc; podales link do skrypu pod maxa8, na scriptspocie, ponizej, w komentarzach masz link do nowszej wersji skryptu...moze w tym tkwi problem?
Rekomendowane odpowiedzi