WonskiM Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Witam. Jestem nowicjuszem w dziedzinie modelowania 3D, wymodelowałem kilka małych rzeczy i zawsze miałem ten sam problem z chamferem z którym jednak jakoś sobie po ciężkich bojach radziłem. W modelu który robie teraz są jednak takie momenty, gdzie nie moge dac sobie rady. I tu mam właśnie pytanie - czy można rozwiązać problem z chamferem kiedy do chamferowanej krawędzi przylegają inne i po jego użyciu tworzą sie różne krzaki (trójkątne przejścia itp)? Jedną z takich sytuacji zaznaczyłem na screenie: Krawędź przed: Uploaded with ImageShack.us i po chamferze: Uploaded with ImageShack.us Z góry bardzo dziękuje za pomoc bo chociaż jestem człowiekiem cierpliwym, to jednak siedzenie kilka godzin nad schamferowaniem kilku krawędzi bez efektu naprawde mnie wyprowadza z równowagi ;) Pozdrawiam.
Macias4 Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Podejrzewam że ta krawędź bardziej pionowa też będzie później chamferowana. Może kiedy zaznaczasz krawędzie zaznacz również tę. Wtedy jest szansa że w miejscu gdzie pojawił się trójkąt będzie czworobok. Zresztą najważniejszy jest efekt końcowy. Jeśli po mesh smooth jest ok to co się przejmujesz że są trójkąty ;) 1
Smoku Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Rób chamfera z wartością 1 tylko. Da taki sam efekt po MS a nie będzie trójkątów a jak będzie to jeden co da się łatwo poprawić cutem. 1
Rekomendowane odpowiedzi