Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Jestem nowicjuszem w dziedzinie modelowania 3D, wymodelowałem kilka małych rzeczy i zawsze miałem ten sam problem z chamferem z którym jednak jakoś sobie po ciężkich bojach radziłem. W modelu który robie teraz są jednak takie momenty, gdzie nie moge dac sobie rady. I tu mam właśnie pytanie - czy można rozwiązać problem z chamferem kiedy do chamferowanej krawędzi przylegają inne i po jego użyciu tworzą sie różne krzaki (trójkątne przejścia itp)? Jedną z takich sytuacji zaznaczyłem na screenie:

Krawędź przed:

przed.th.png

Uploaded with ImageShack.us

i po chamferze:

26162042.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Z góry bardzo dziękuje za pomoc bo chociaż jestem człowiekiem cierpliwym, to jednak siedzenie kilka godzin nad schamferowaniem kilku krawędzi bez efektu naprawde mnie wyprowadza z równowagi ;) Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Podejrzewam że ta krawędź bardziej pionowa też będzie później chamferowana. Może kiedy zaznaczasz krawędzie zaznacz również tę. Wtedy jest szansa że w miejscu gdzie pojawił się trójkąt będzie czworobok. Zresztą najważniejszy jest efekt końcowy. Jeśli po mesh smooth jest ok to co się przejmujesz że są trójkąty ;)

Napisano

Rób chamfera z wartością 1 tylko. Da taki sam efekt po MS a nie będzie trójkątów a jak będzie to jeden co da się łatwo poprawić cutem.