Jump to content

Warto zamienić GTX295 na GTX285 ?

cammad

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam pytanie tak jak w temacie, czy taka zamiana będzie dawała widoczną różnice w 3dsmax jeśli chodzi o viewport i czy w ogóle ma to sens. Z tego co czytałem gtx295 i tak jest wykorzystywany przez maxa teoretycznie w 50% (i tylko połowa pamięci?). W tym wypadku GTX285 jest pod każdym względem szybszy ( przez wyższe taktowanie oraz więcej pamięci bo 1GB ). Nie wiem czy to co napisałem jest poprawne dlatego wole zapytać.

Druga sprawa jak to się ma do GPU rendering - czy GTX295 będzie dużo wydajniejszy niż GTX285?

W gierki gram (jak mam czas) ale głównie zależy mi na wydajności w 3dsmax.

GTX295 jeszcze nie mam ale mam dostać ją na dniach.

dziękuję za wszelką pomoc

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Ostatnio Kub@ pisal na ten temat "ten typ podwójnych kart to hard-wired sli - to nie jest obsługiwane w renderingu gpu." I nie uzyskasz podwojnej wydajnosci w viewporcie. To sie tyczy nowego radka 6990 i geforca 590 ktora ma sie lada chwila pojawic.

Co do GPU rendering to najbardziej przypadł mi do gustu OCTANE render i narazie bawię się wersją demo. A ogólnie GPU używam do szybkich preview (vray RT).

Dzięki Predator za podpowiedź - naświetliło mi to trochę bardziej sytuację.

Więc reasumując można powiedzieć, że gtx295 będzie chodził w maxie i ogólnie w GPU rendering chyba jak gtx280?.

Pozostaje więc poczekać na rozwiązanie problemów z serią gtx4xx i gtx5xx - jeśli takowe nadejdzie. A jak nie to zostaje chyba tylko quadro.