Mtrack Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Hejka Stworzylem sobie proste gui w maxie. Na moznitorze lepszym wyglada dla mnie w porzadku. Natomiast na monitorze tn wyglada jakos tak plasko. Stracilo to swoja glebie. Rodzi sie zatem pytanie, czy jest jakis myk oprocz kontrastow itp zeby uzyskac najlepszy efekt rowniez na tn bez kombinowania ? Przygladalem sie aplikacji IPLA, obramowanie mimo ze czarne na monitorze TN wyglada dobrze. Natomiast na tym PVA czarny jest tak solidnie czarny ze szok. Jest taki mocny, kontrast w tym co ogladam... I teraz nie wiem co zrobic. Bo wiekszosc userow za pewne skorzysta z aplikacji na monitorach TN. Na prawde trudno mi jest wykonac korekte, moze macie jakies doswiadczania z kolorami itp modyfikacjami po ktorych mozna miec ladny kontrast na tn zachecajacy widza do ogladania obrazu ? Od razu dodam ze monitor tn nie jest ruszany przeze mnie. Kontrast jasnosc po 50%, nie ma nic pepalonego itp. Gamma jest ustawiona fabrycznie na 0. Przypuszczam ze jest to typowy monitor tn jak i inne. Kolega na laptopie z TN mowi ze ma podobnie ze jest plasko i malo kontrastowo... Jeszcze jeden detal. Jesli zrobilem z tego czarno bialy obraz, predzej na tn wyszedl mi lepszy obraz niz z kolorem. Jesli sa jakies tutoriale bardzo prosze o linki.
NV Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 TN wyświetla 262 tys kolorów, imitując pozostałe. Dlatego wycisnąć coś więcej z tego monitora będzie ciężko. Polepszysz jedno, spadnie drugie. Poprawa kontrastu na TN często łączy się z bardziej 'wyblakłymi ' kolorami przez co efekt może być odwrotny do zamierzonego. Oczywiście warto pokombinować z ustawieniami. / http://dl.dropbox.com/u/15067146/Eizo-test9.exe Z pomocą tego programu może uda osiągnąć ci się złoty środek. Jednak PVA / S-IPS a TN , to jak mercedes S klasy a VW golf.
Rekomendowane odpowiedzi