Napisano 19 Marzec 201114 l Witam. Nie znam się na skryptowaniu w maxie, ale mam pomysł na przydatne narzędzie. Może to kogoś zainspiruje , a może odeślecie mnie do już takiego istniejącego. A chodzi o powiązanie ze sobą mapy HDRI ze światłem. Wyobrażam sobie to tak: Ładuje HDRI do slotu mapy. W podglądzie mapy zaznaczam konkretny punkt , w moim przypadku słońce. Potem linkuje ten punkt z utworzonym wcześniej np Vray sunem. Dzięki temu automatycznie emiter światła zostaje na scenie umiejscowiony tam gdzie aktualnie znajduje się słońce w HDRI. Oraz druga zależność to kolor. Zczytywanie z mapy z zaznaczonego przeze mnie miejsca koloru i automatyczne kopiowanie go do slotu koloru światła. Podejrzewam że banalna sprawa a ładnie by ułatwiła koordynację światła z mapą. Pozdrawiam
Napisano 19 Marzec 201114 l nie znam się na HDRI i nowych wesjach VRaya. nie chciałbym popełnić gafy ale zdaje mi się że od którejś wersji VRaya wstawienie VRayDomeLight z odpowiednimi opcjami odpowiada dokładnie temu o czym piszesz. z pewnością przyadłoby się to we wszystkich renderach, chciałem tylko zwrócić uwagę że coś takiego jest już dostępne pozdrawiam