Skocz do zawartości

problem z obiektem, siatką i wyświetlaniem tekstury

Rekomendowane odpowiedzi

Gość draken
Napisano

Witam serdecznie.

Chciałbym was prosić o wytłumaczenie, dlaczego na modelu, tekstura źle się wyświetla? (chodzi o 3ds max)

A konkretnie, mam prosty model (tekstura tymczasowo nałożona, by pokazać, gdzie tkwi problem):

807wycinek.jpg

nie wiem, czy siatka jest dobra, czy zła (model zrobiony z linii + bevel, a następnie na krawędzie chamfera nałożyłem).

No i po szybkim renderze, widać, że coś jest nie tak, są "czarne dziury", screen poniżej (dziura na górze, po prawej):

279wycinek.jpg

No to użyłem CUT i dodałem jakieś linie (jako, że się nie znam, to wybrałem te pierwsze z brzegu) no i niby pomogło.

Screeny poniżej:

805wycinek.jpg

742wycinek.jpg

No i kompletnie nie mam pojęcia, dlaczego dodanie tych dodatkowych linii, poligonów, czy jak to się zwie, sprawiło, że po szybkim renderze dziura zniknęła. Niby problem rozwiązany, ale nie rozumiem tej siatki, dlatego napisałem tego posta z prośbą o wyjaśnienie, jakie błędy popełniłem, dlaczego już wyświetla dobrze teksturę, bez dziury?

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

w wielkim skrocie bo czasu nie mam:

max przed renderem kazdy poligon trianguluje (zamienia na trojkaty), czasem przy skomplikowanych poligonach mu to nie wychodzi za dobrze. Mozna mu recznie pokazac jak ma sie odbywac triangulacja poprzez np Edit Triangulation w Editable Poly, albo tak jak ty zrobiles (co czesto jest o wiele szybsze) podzielic wielki poligon na pare miejszych.

Gość draken
Napisano

@up

dziękuję, teraz mniej więcej rozumiem ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności