Mirkowaty Napisano 31 Marzec 2011 Napisano 31 Marzec 2011 Witam, mam problem z poprawnym rozłożeniem trawy na przykładowym terenie. Uzywam do tego finalowskiego Fr-Scattera i pluginu Forest Pro 3, Itoo Software. W pierwszym wszystko jest w miare OK do puki teren nie ma krzywizn nie wiem czy Fr-Satter ma wogle mozliwość rozkłądania przedmiotów na powierzchni do jej normalnej. W opcjach znalazlem jedynie wyrówniania do osi Z duplikowanego przedmiotu. Niestety kończ sie to tak jak na widać w lewej cześci obrazka. Z koleji Forest Pro rozkłada kawalki trawy jak trzeba dopasowujac je do krzywizny powierzchni (rysunek poniżej) ale niestety przy podobnej liczbie obiektow jak dla dla finalowskiego scattera pozera mi 8GB ramu gdy ten pierwszy bierze zaledwie 2,5GB. Czy ktoś używał Forest Pro pod finalem i wie jak zoptymalizować renderign dla niego żeby final widział obiekty nim rozłozone jako instance? poprawnie rozłożone kawałki trawy pluginem Forest Pro
Mirkowaty Napisano 23 Kwiecień 2011 Autor Napisano 23 Kwiecień 2011 No dobra juz sobie prawie dalem spokój z final scatterem i trawą aż nagle przy innej pracy wynykałem przypadkiem przełącznik, o który mi chodziło :). Wartość w tym polu ustawiona na 100 daje efekt dopasowania orientacji do normalnej powierzchni, na której rozmieszczamy nasze elementy.
Rekomendowane odpowiedzi