Skocz do zawartości

Ustawienia Vray exterior architecture pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Renderuję małe osiedle. Szukam odpowiednich ustawień VRAY. Używam VraySky i Vrayphysicalcamera. Proszę o jakieś wskazówki dotyczące ustawień ponieważ z tego co znalazłem w necie wychodzą mi albo zwyczajnie brzydkie wizki albo absurdalne czasy renderingu.

Za wszelką pomoc serdeczne dzięki.

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Chyba każdy ma troszkę inne "nawyki" dotyczące ustawienia exteriorów. Ja zaczynam zawsze (jeżeli mam wszystko wymodelowane) od nałożenia zwykłego (lekko szarego) materiału na obiekty - w ustawieniach Vraya w GlobalSwitches zaznacz ptaszka przy override mtl i do pustego slota wrzuć ten szary materiał. Zazwyczaj korzystam z kombinacji VrayPhysical Camera + VraySun. Ustaw światło VraySun pod odpowiednim kątem, albo skorzystaj po prostu z systemu Daylight. Na czas testów wyłączam VraySun i skupiam się na odpowiednim ustawieniu GI. Często mam 2 mapki VraySky (1 w slot environment - dla GI, a druga jaka Background ) często z manualnymi ustawieniami. Jak masz gotowe GI, włącz ponownie VRaySun i dopracuj światło. Jako ColorMapping dla exteriorów polecam zabawy z exponential albo reinhard (dobra kontrola przepaleń).

Wg mnie dobrze zrobione materiały to połowa sukcesu. Jak możesz to pokaż swoje wypociny, może coś doradzimy